Két magyar város is indul a Virágzó Közösségek versenyen

Forrás: turizmus.com

 2019. június 05. 11:10

Az idei évben Mosonmagyaróvár középvárosi, Székesfehérvár nagyvárosi kategóriában méreti meg magát a kanadai alapítású Communities in Bloom – Virágzó Közösségek világversenyen.

Magyarország 2018-ban csatlakozott az idén 25 éves Communities in Bloom – Virágzó Közösségek világverseny nemzetközi kihívásához, amikor kistelepülési kategóriában Tihany, középvárosi kategóriában Szentes mérette meg magát, bronz-, illetve ezüstérmet elnyerve.

Tihany kiváló közösségi életét a közösségépítésért járó különdíjjal is honorálták tavaly a kanadai Edmontonban rendezett díjátadón, ahol a két település és Magyarország is bemutatkozhatott.

Székesfehérvár az 1996-os európai versenybeli részvétele és a hazai versenyben hosszú évek során kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást idén a világversenybe. Mosonmagyaróvár a hazai sikereket követően, 2016-ban ezüstérmes lett az európai versenyben és elnyerte az „Európa legszebb főtere” díjat is.

A  tavalyi versenyben Tihanyt is elismerték

Fotó: Communities in Bloom

A világverseny zsűrizése Székesfehérváron június 6-7-én, Mosonmagyaróváron pedig június 9-én zajlik, szigorúan az önkormányzatok vezetésével kialakított útvonal szerint, a 97 pontból álló szempontrendszernek való megfelelés alapján, angol nyelven.

Két szakember értékeli az azonos kategóriában induló településeket, akik közül egy mindenképpen kanadai származású. Az önkormányzatok széleskörűen bevonják a lakosságot, a vállalkozásokat és a civil szervezeteket, mozgósítják a város lakóit a környezetszépítésre és a virágosításra.

A két település felkészülését a CIB verseny magyarországi és európai képviselője, Bocsi Andrea segíti, aki idén a világverseny kistelepülési kategóriáját zsűrizi majd Szlovéniában, Olaszországban, Horvátországban és Kanadában.

A szakmai szimpóziummal egybekötött díjkiosztó ünnepséget mindig Kanadában rendezik meg, az idei évben a Nova Scotia tartománybeli Yarmouth lesz a házigazda. A szeptember 25-28. között megrendezendő kanadai díjkiosztó ünnepségre mindkét településről kis létszámú szakmai delegáció utazik Yarmouth-ba.