Két új állandó kiállítás nyílt a szolnoki RepTárban

Forrás: MTI

 2019. szeptember 17. 17:07

A két új tárlat: katonai repülős karikatúrákat és az első világháború időszakát bemutató óriásplakátokat láthatnak az érdeklődők a szolnoki repülőmúzeumban.

A repülés sava-borsa című összeállításban különleges, katonai repülős karikatúrák szerepelnek, a kollekció a RepTár műemlék épületében, a 172 éves Indóházban látható – írja a múzeum közleményében.

Az összegzés felidézi, hogy a régi időkben a katonai repülőtereken különböző faliújságok voltak hivatottak a harci kedvet fenntartani, aktuális információkat közölni. Ezekre sokszor kerültek az ügyesebb, rajzolni tudó katonák karikatúrái is, amelyek a mindennapi élet eseményeivel foglalkoztak, humorral fűszerezve a szolgálat napjait.

Repülők a RepTárban

Fotó: reptar.hu

Az óriásplakát-kiállításon az első világháború időszakát bemutató plakátok szerepelnek, az anyag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával került a szolnoki múzeumba azzal a céllal, hogy a korabeli festmények segítségével a látogatók bepillantást nyerjenek a Nagy Háború korabeli ábrázolásába. A plakátok a korabeli propaganda eszközei voltak, ezek segítségével igyekeztek a hátországot megnyerni a háborús erőfeszítéseknek.

Fontos része az új kiállításnak az Aero című újság, az időszak egyik jelentős sajtóterméke, amely rendszeresen beszámolt az aktuális légi eseményekről.