Két új tárlat várja a látogatókat a Mai Manó Házban

Forrás: MTI

 2024. január 26. 12:42

A múlt megjövendölése című tárlaton a nemrég felfedezett Zohar Studios fotóit láthatják az érdeklődők Stephen Berkman interpretációjában, míg a Mások bőrében elnevezésű kiállítás Elsa Parra és Johanna Benainous francia alkotópáros munkáit mutatja be a péntektől a Mai Manó Házban.

Mint felidézik, az elmúlt évek egyik nagy fotográfiai szenzációja volt az eddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató kiállítás. E kultúrkincsre Stephen Berkman talált rá, s több mint húsz év munkájával dolgozta azt fel.

Berkman a 19. századi fotográfia megszállottja, az angol Frederick Scott Archer által 1851-ben kidolgozott technika, a hosszú expozíciós nedves kollódiumos eljárás tudósa. E technika megoldotta, hogy a negatívról részletgazdag, finom tónusú papírképek készülhessenek. A Zohar Studióban is ezt a technikát használták az 1860-as évek elején - olvasható a közleményben.

A Mások bőrében - Elsa és Johanna számos élete című kiállítás - amely a két francia fotográfus, Elsa Parra és Johanna Benainous három különböző sorozatából válogat - egy-egy külön univerzumba kalauzol.

A kiállítás fókuszában a duó legújabb projektje áll, ami a női identitást vizsgálja, a karakterek felszín alatt rejlő érzelmeit kutatva. A Ce que vaut une femme: Les douze heures du jour et de la nuit  (Mit ér egy nő: a nappal és az éjszaka tizenkét órája) című sorozat kiindulópontja egy családi ház padlásán talált 1893-ban kiadott, fiatal lányok erkölcsi és gyakorlati neveléséről értekező könyv volt, amelynek tartalma egyszerre tűnt az alkotók számára építőnek és komikusnak.

Az alkotópáros az elmúlt években számos helyen állított ki, mint például tavaly a Maison Européenne de la Photographie stúdiójában. Munkáik magán és közgyűjteményekben is szerepelnek, emellett rangos fesztiválokon is részt vettek, illetve több díjat és jelölést kaptak. Eddig összesen három könyvük jelent meg, amelyek anyagaiból válogat a kiállítás is - áll a közleményben.

Mindkét tárlat március 18-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban.

(Borítókép: Mai Manó Ház)