Kétéves az Agóra

Forrás: turizmus.com

 2017. február 10. 13:44

2015. február 10-én nyitotta meg kapuit Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont, ahol az elmúlt két évben csaknem hetvenezren ismerkedtek szórakoztató és játékos módon a természettudományokkal.

Nemcsak Hajdú-Bihar megyéből és a keleti régióból érkeztek érdeklődők az élményközpontba; jöttek diákcsoportok az ország távoli részeiről és határon túlról, de fogadtak már olasz, amerikai és japán vendégeket is.

Az Agóra interaktív „játékparkja” a megnyitás óta folyamatosan bővül. Tavaly készült el az a különleges homokozóasztal, amellyel igazi élő 3D-s domborzati térképet lehet a homokbuckákból varázsolni, de újdonságnak számít az a Tesla-tekercs is. Az országban először itt lehetett játszani a hazai fejlesztésű logikai játék, a Logifaces bútorméretű változatával, és ebben az évben is számos újdonsággal készülnek az élményközpontban.

 

 

Az Agóra folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a hazai és külföldi szakmai partnerekkel. Tagja például a Tudományos Központok és Múzeumok Európai Hálózatának, de együttműködési megállapodást kötöttek a kassai K13 Kulturális Központ SteelParkjával is, amellyel már második alkalommal cserélt interaktív eszközöket az Agóra. Az emberi test működésének titkait feltáró, új kassai játékokat augusztus végéig próbálhatják ki a látogatók Debrecenben.

Az Agórában 2016 nyarán jött létre az ország második littleBits központja, így az intézményen keresztül az elektronika szerelmesei különleges projekteket is elérhetnek. És tavaly szeptembertől az Agóra ad otthont a BASF ismeretterjesztő programjának, a Kids’ Lab – Kölyöklabornak, amely célja a kisiskolások érdeklődésének felkeltése a kémia iránt.

A létesítmény egyúttal az ország egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával is rendelkezik, amelyben a csillagászati előadások mellett nagy sikerrel vetítenek teljeskupolás-filmeket is.

Az ismeretterjesztő programok sora is egyre gazdagodik: a hetente frissülő előadások mellett hétköznap délutánonként természettudományos és robotikaklubok, hétvégenként pedig különböző tudománynépszerűsítő foglalkozások várják a fiatalokat. Az élményközpont egyre népszerűbb nyári napközis táboraiban 2015-ben 200, tavaly pedig már 700 gyermek vett részt.

Az Agóra Tudományos Élményközpont 2017-ben első alkalommal jelentette meg az Agóra Kalandáriumot, amelyben a tudománytörténet fontosabb alakjait és eseményeit gyűjtötték össze

A kalandárium online verziója itt érhető el:http://www.agoradebrecen.hu/kalandarium/