Kétezer program a Múzeumok Éjszakáján

Forrás: turizmus.com

 2015. június 10. 18:37

Országosan mintegy 360 intézmény csaknem 2000 programot kínál a június 20-i Múzeumok Éjszakáján. A kulturális rendezvényen, Élő Erdély címmel idén először kiemelt tematikához is kapcsolódhatnak a részt vevő intézmények, a vidéki városok közül Eger kerül fókuszba.

Ahogy a korábbi években is, az idei Múzeumok Éjszakája is több lesz egyszerű múzeumlátogatásnál. Mintegy 100 budapesti és 200 vidéki helyszínen – nemcsak múzeumokban, hanem számos egyéb kulturális, művészeti és közművelődési intézményben, kulturális örökségi helyszínen – az eddiginél is impozánsabb programválaszték várja a látogatót – mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára a rendezvény június 10-i sajtótájékoztatóján, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kertjében.

Az EMMI a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Az elmúlt évben országosan csaknem 400 ezren voltak kíváncsiak a rendezvénysorozatra, a látogatók mintegy fele a vidéki helyszíneket választotta. A szervezők ebben az évben is több százezer látogatót várnak.

 

Idén először kiemelt tematikához is kapcsolhatták programjaikat az intézmények, így csaknem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül választhatunk ezen az éjszakán. Erdélyt állítja középpontba például a Magyar Nemzeti Galéria Sors és jelkép című kiállítása, a Bajor Gizi Színészmúzeum „Kolozsvár Anno" programcsokra, vagy a celldömölki Kemenes Vulkánpark előadásai, filmjei Erdély geológiájáról, vulkánjairól.

A rendezvény idei kiemelt helyszíne a tavaly év végén nemzeti emlékhellyé vált Eger városa és a Dobó István Vármúzeum. Az „Eger, a Nemzet csillaga. Egy éjszaka, amelyen megelevenedik a múlt, és elkezdődik a jövő..." című programsorozat részeként a látogatók bepillanthatnak a város és Magyarország ezeréves történelmébe, de a vár mellett Eger más múzeumai és kulturális helyszínei is izgalmas programokat kínálnak.

Újdonság a Múzeumok Éjszakája történetében egy hagyományteremtő kezdeményezés: az EMMI, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turizmus Zrt. alkotói pályázatokat hirdetett a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A Te is eljönnél? Te is így láttad? Te is megvennéd? címmel kétmillió forintos összdíjazású fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokon várják a művészek, valamint a kulturális intézmények és a rendezvény kedvelőinek pályaműveit.

A Múzeumok Éjszakája egyik fő szakmai partnere a Magyar Turizmus Zrt., a sajtótájékoztatón Faragó Péter vezérigazgató beszélt a rendezvényhez kapcsolódó turisztikai lehetőségekről. A programsorozat kiemelt célja kulturális örökségünk népszerűsítése, melyben a múzeumoknak megkérdőjelezhetetlen turisztikai szerepük van, a városi turizmus nagy mértékben támaszkodik értékközvetítő potenciáljukra – hangsúlyozta. Az MT Zrt. több csatornán is segíti a rendezvény sikerét: Tourinform-irodáiban is elérhető a Múzeumok Éjszakája ingyenes budapesti programfüzete, honlapján a múzeumok kínálatai, valamint akciós szállásajánlatok a rendezvénysorozat idejére eső hosszú hétvégére.

A rendezvény kiemelt támogatója az E.ON Hungária Zrt., aminek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjában az Elvarázsolt Kastély különleges fényfestést kap ezen az éjszakán.

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag nem csupán a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára szolgál belépőül, igénybe vehetjük vele a hat különböző útvonalon, 18.00-02.30 óra között közlekedő BKK Múzeumbuszokat is június 20-án. Június 20-án estétől másnap hajnalig a MÁV-Start 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a rendezvény látogatóinak, akik az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, Szegedre, Nagykanizsára, Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra, valamint Miskolcra utaznak.