Kéthetes lezárás jön november 25-től Szlovákiában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 24. 16:42

November 25-től kéthetes általános zárlatot vezetnek be Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Ausztria után Szlovákia is elrendeli az országos zárlatot. A felvidek.ma a hnonline.sk információira hivatkozva azt írja, hogy a szlovák kormány november 24-i ülésén elfogadta a kéthetes lockdown bevezetését. Azt írják, hogy Richard Sulík gazdaságügyi miniszter is megerősítette: lezárják az országot.

A szlovák lap információi szerint november 25-én kezdődik a lezárás, bevezetik a szükségállapotot, ami lehetővé teszi a kijárási tilalmat, bár kivételt képez a bevásárlás, a munkába és a természetbe járás.

Az iskolákat központilag nem zárják le, az oktatásügyben regionális döntések születnek majd. Az alapvető üzletek nyitva maradnak, ilyenek az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, cipőboltok és a kertészeti kellékek is.

Két hétig csak az alapvető üzletek maradhatnak nyitva Szlovákiában

Fotó: 123rf.com

Az elfogadott korlátozások részletei egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, azokat várhatóan még ma bejelentik.

Frissítés:

Az Új Szó azt az egészségügyi miniszter közlésére hivatkozva később már részleteket is közölt az éjféltől életbe lépő zárlatról. A kijárási korlátozás a tervek szerint két hétig lesz érvényben, de 10 nap múlva átértékelik a helyzetet, és ha a járványügyi szituáció engedi, az oltottak bizonyos enyhítésékre számíthatnak. Hajnali 1 és 5 óra között korlátozás nélkül lehet mozogni.Az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyet, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, autószerelő, mosodák, optika, mobilszerviz stb.).

A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést. Az iskolák egyelőre nyitva maradnak. A kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem.Az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Az oltatlan alkalmazottak egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetetlen szabadságra is küldhetők.