Kétszáz éves templom újul meg Fejér megyében

Forrás: Magyar Építők

 2019. január 28. 11:17

A váli templom teljes homlokzatát felújítják, műemléki restaurálást végeznek, valamint a környékét is parkosítják.

Hamarosan megkezdődik a hazai  klasszicizmus egyik kiemelkedő példájának számító váli római katolikus templom teljeskörű műemléki felújítása mintegy 600 millió forintból. Az állami támogatás ebből félmilliárd forint, a többi egyházmegyei önerő.

A beruházás keretében több mint 6000 négyzetméteren állítják helyre a homlokzatot, valamint több mint 1000 négyzetméternyi terület kap szigetelést. A projekt részeként kert- és parképítési, valamint restaurálási munkákat is végeznek. „Az egyházmegye egyik legnagyobb templomáról van szó, és olyan építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel, amelyet az egyháznak meg kell őriznie az utókor számára” – mondta el Spányi Antal megyéspüspök a felújításról szóló szerződés aláírásakor.

A váli római katolikus templom

Fotó: Wikimédia

A templomnál megkezdődő felújítás egy nagyobb csomag része, egy 2017 elején indult, mintegy 8,3 milliárdos beruházási projekt egyik eleme. Ennek során összesen 14 oktatási intézmény és iskola, országos jelentőségű zarándokhely, közösségi tér és ház, valamint templom újul meg, illetve jön létre.