Kétszeres csapás lehet az osztrák turizmusnak a Brexit

Forrás: turizmus.com

 2019. december 15. 12:36

A brit turisták mellett a brit vendégmunkásokért is aggódnak az osztrák turisztikai vállalkozások.

A Brexit kétszeresen is rosszul érintené az osztrák turizmust – egyrészt a font gyengülése drágítja az ausztriai utazásokat, másrészt Ausztriában több mint ezer brit állampolgár dolgozik – írta az osztrák Kronen Zeitung két nappal azelőtt, hogy a konzervatívok megnyerték a brit választásokat, s ezzel Nagy-Britannia kilépése gyakorlatilag eldöntötté vált.

Petra Nocker-Schwarzenbacker, az Osztrák Gazdasági Kamara Turizmus és Szabadidő-gazdaság Szövetségi Tagozatának elnöke a lapnak azt nyilatkozta: a munkaerőhiánnyal küzdő osztrák vállalkozások nagyon aggódnak amiatt, hogy kérdésessé válik a mintegy ezer, általuk foglalkoztatott brit állampolgár sorsa. Kb. ennyien dolgoznak a vendéglátásban és síoktatóként, ehhez jön még azok száma, akik a síkölcsönző üzletekben állnak alkalmazásban. A kamarai vezető szerint jelentősen meg kellene növelni az EU-n kívülről érkező vendégmunkások kontingensét – írta a lapAusztriában a jelenlegi szabályok szerint legfeljebb 1263 nem uniós vendégmunkást lehet foglalkoztatni, ami a turizmusban foglalkoztatottak teljes számát tekintve jelentéktelen, 0,5%-os arány. A gond az, hogy ezt a kontingenst csupán a britekkel fel lehetne tölteni a Brexit esetén.

Az alpesi országban 300 brit dolgozik síoktatóként

Fotó: Pixabay

Az országba érkező brit látogatók számának alakulása is foglalkoztatja a szakmát. 2018-ban összesen 3,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a brit turisták Ausztria szálláshelyein, a brit vendégek száma 21%-kal emelkedett az elmúlt tíz évben. Már a font gyengülése sem tesz jót a beutazó forgalomnak, az olyan bürokratikus akadályok pedig, mint a vízumkötelezettség, a tartózkodási idő hosszának korlátozása vagy az új vámszabályok azonban végképp elvehetik a britek kedvét az Európai Unióba való utazástól.

Az osztrák tartományok különbözőképpen élnék meg a kilépést. A britek egyik fellegvárának a tiroli Sankt Anton am Arlberg számít Ausztriában.