Kevesebb a forgatag, de több a túra a tihanyi levendulaünnepen

Forrás: turizmus.com

 2020. június 15. 16:16

Vezetett túrával kezdődtek meg a Levendula Hetek Tihanyban szombaton, az apátság lenyűgöző és gyógynövényektől, levendulától illatos majorságában.

Idén a veszélyhelyzet miatt visszafogottabbak lesznek a programok június 13. és 28. között, mondta Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a szervezők, így az önkormányzat, a helyi vállalkozók, intézmények képviseletében.

Tóth Boldizsár, az apátság főkertésze a szombati túrán felidézte: az atyák, a győri bencés gimnázium diákjai és az apátság alkalmazottai közel 10 ezer tőből álló gyógynövényültetvényt hoztak létre a majorságban 2017 tavaszán.

Mintegy 20-féle gyógynövényt ültettek el, például zsályát, mentát, citromfüvet, szurokfüvet. Mindemellett 30 ezer tő levendulát is ültettek, és ezt az ültetvényt később tovább bővítették.

Mindezt azzal a céllal, hogy megőrizzék, felelevenítsék a gazdálkodási kultúrát, amit a tihanyi alapítólevélben 1055-ben lejegyeztek – olvasható a VEOL Veszprém megyei hírportálon.

A félsziget ikonikus növényét, a levendulát ilyenkor saját szerszámmal lehet – fizetés ellenében – gyűjteni

Fotó: 123rf.com

Napjainkra mintagazdaság jött létre az apátsági majorban, ahová az atyák elvonulnak, kikapcsolódnak, és ott – ahogy a középkori feljegyzések is említik – foglalkoznak a gyógynövényekkel, teákat készítenek. A majorságnál a levendulát is feldolgozzák.

A hagyományos levendulás programsorozatból idén elmarad a megszokott kézműves forgatag, nem lesznek nagy koncertek és gyermekprogramok sem. Szerveznek viszont túrákat, kézműves foglalkozásokat, ismeretterjesztő és sportprogramokat. Sok étterem készít erre az alkalomra ételkülönlegességeket, levendulás menüket, és kitűnő muzsikát is lehet hallgatni a félszigeten.

Hétfőtől a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében lehet szedni a levendulát, a félsziget ikonikus növényét, de az ültetvényen egyszerre maximálisan ötszázan lehetnek. Saját szerszámmal lehet gyűjteni, fizetni pedig bankkártyával tudnak.

Hagyományőrzés, természetvédelem és környezeti nevelés, így érvelt a levendulaszedés mellett Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója hétfőn, amikor megnyitották az 50 ezer tőből álló ültetvényt a látogatók előtt. Az igazgató kiemelte, a nemzeti park első látogatóközpontja a tihanyi, amelyben már a legkisebbek is megismertetik a természetvédelmet. Külön vezetett túrákon pedig az őslevendulást is meg lehet tekinteni.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.