Kevesebben utaztak a kínai újév ideje alatt

Forrás: turizmus.com

 2021. március 01. 14:10

Idén februárban Kínában messze elmaradt a korábbitól a belföldi turistaforgalom a turisztikai csúcsszezonnak számító kínai újév időszakában. A Munka ünnepén viszont rekordszámú utazóra számítanak.

Az idei kínai újév hétnapos ünnepe során, február 11-17. között a belföldi utazók száma 57,9%-kal csökkent Kínában 2020-hoz képest. Az utazások száma a 2019-es újévi időszakhoz viszonyítva 71,5%-os visszaesést mutat. Emlékezetes, hogy 2020-ban éppen az ünnepek előtt néhány nappal jelentették be Wuhan városának bezárását – olvasható a VIMOSZ hírlevelében.

Az idén népszerűek voltak a kínai újév megünneplésének a lakóhely elhagyása nélküli megoldásai. A lakóhelyen belüli szállodai foglalások száma 660%-kal nőtt. A kiskereskedelmi forgalom közel 29%-kal, míg a csomagszállítási szolgáltatásoké 260%-kal nőtt az egyhetes ünnepi időszak alatt.

Az idén lakóhelyükön töltötték a legtöbben a kínai újév ünnepi időszakát

Fotó: 123rf

Az utolsó igazolt koronavírus-fertőzést Kínában az északi Hebei tartományból jelentették február 15-én, ezt megelőzően a hatóságok hét egymást követő napon nem erősítettek meg újakat, ami úgy tűnik, hogy egyelőre igazolja a kínai újév során a nagy kiterjedésű járványok megelőzése érdekében tett intézkedések hasznosságát.

A kínai repülőjegy- és szállásfoglalási adatok alapján a ForwardKeys elemzéséből az derül ki, hogy a turistaforgalom a last minute foglalásoknak köszönhetően lódult meg közvetlenül az ünnep előtt, a következő hónapokra pedig további növekedés várható.

A Forward Keys adatai szerint Kína különböző régióit eltérő mértékben érintette a turizmus visszaesése. Míg a Hainan legdélebbi részén fekvő Sanya városa az idén a 2019. évi utasszám 66%-át is el tudta érni, a hagyományos téli síüdülők, valamint a járvány által korábban súlyosabban érintett Pekingben és Sanghajban az átlagosnál is gyengébb volt a forgalom.

A Forward Keys elemzői megjegyzik, hogy Kínában tavaly a második félévben – miután úgy tűnt, hogy sikerült teljesen megszabadulniuk a koronavírus-járványtól – erősen fellendült a belföldi légi forgalom, szeptemberben már a járvány előtti szintet is elérte. Ugyanakkor év végén a vírus újbóli megjelenése miatt ismét területi korlátozásokat vezettek be. Ezeken a magas és közepes rizikójú területeken is sikerült azután idén február 22-ig felszámolni a fertőzés terjedését, ezután újra meglódultak a foglalások.

Jelentős érdeklődés mutatkozik a május elsejei hosszú hétvége iránt: az idei repülőjegy-foglalások száma csupán 8%-kal marad el a 2019. évitől.