Kezd visszatérni az élet Pekingbe

Forrás: Trend FM

 2020. március 17. 15:17

A koronavírus-járvány miatt bő két hónappal ezelőtt hozott szigorú korlátozó intézkedéseket még nem oldották fel teljesen, de kezdenek élettel megtelni az utcák, parkok, egyre többen merészkednek ki a lakásaikból.

Peking még nem hasonlít ahhoz a metropoliszhoz, amelyet két éve megismertem, de az egy hónappal ezelőtti teljesen üres utcákhoz sem mérhető a jelenlegi helyzet – mondta Szabó Erika a Trend FM kedd reggeli műsorában.

A rádiócsatorna egykori munkatársa harminc nappal ezelőtt tért vissza Pekingbe Magyarországról, és rögtön kéthetes, szigorú házi karanténba kellett vonulnia. „Nagy önfegyelem kellett hozzá, de olyan sok dolog van, amivel otthon is hasznosan el lehet tölteni az időt” – tette hozzá Erika, aki szerint azért nem olyan borzalmas dolog otthon maradni, még ha nem is ehhez vannak hozzászokva az emberek.

Diákok a Peking Egyetem bejáratánál (korábbi felvétel)

Fotó: 123rf.com

A kéthetes házi karantén óta is a négy fal között telnek jellemzően Erika mindennapjai, hiszen otthonról dolgozik. Néha leugrik bevásárolni, ebédet szerezni, de az éttermekből is csak elvitelre lehet még rendelni, amúgy a beülős részek zárva vannak.

Az iskolák döntő többségében még mindig digitálisan és online folyik az oktatás, a kisebb boltok, magánvállalkozások zárva tartanak, csak a nagyobb cégeknél indult be újra a munka. Kínában már egy ideje csökken, vagy stagnál az új koronavírus-fertőzöttek száma. Most leginkább attól lehet tartani, hogy az Európából, Egyesült Államokból vagy a Közel-Keletről repülővel érkező utasok visszahozzák a vírust Kínába.

Európában ezekben a napokban, hetekben hozzák meg a szigorú korlátozó intézkedéseket a Ahogy Szabó Erika is megerősítette:

a folyamatos otthonlét lehet, hogy néha nem a legkellemesebb, de még mindig csekély ár ahhoz képest, hogy így lehet leginkább felvenni a harcot a vírus terjedésével.

A teljes interjút ezen a linken érhetik el.