Kiszáradnak a velencei csatornák az apály és az esőhiány miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. február 22. 10:44

Több csatorna is kiszáradt Velencében az apály és az eső hiánya miatt. A hetek óta tartó száraz téli időjárás aggodalmakat kelt, mivel az Alpokban a szokásos hómennyiségnek kevesebb mint a fele hullott le.

A száraz, téli időjárásnak köszönhetően Olaszországnak újabb szárazsággal kell szembenéznie. Velencében általában az árvíz okoz problémákat, azonban a városnak most a szokatlanul alacsony vízállással kell megbirkóznia. A vízhiány miatt nem tudnak közlekedni a gondolák, a vízi taxik és a szintén vízen közlekedő mentőautók sem a híres csatornák némelyikén – számolt be róla a The Guardian.

A környezetvédelmi szakértők szerint a jelenség fő oka, hogy a Póban, Olaszország leghosszabb folyójában jelenleg 61 százalékkal kevesebb víz van, mint amennyi az évnek ebben az időszakában megszokott. A probléma további okaiként említik az esőhiányt, a teliholdat és a tengeráramlatok együttes hatását.

Tavaly júliusban Olaszországban az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya volt, ami miatt szükségállapotot hirdettek a Pót övező területeken, amely az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja.

 

"Az északnyugati régiókban 500 millimétert kell visszanyernünk: 50 napnyi esőre van szükségünk" – mondta Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa.

A legfrissebb időjárás-előrejelzések azonban jó hírt jeleznek, miszerint az Alpokban az elkövetkező napokban megérkezik a nagyon szükséges csapadék és hó.

(Borítókép: Facebook / Tripoto)