Kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Forrás: MTI

 2021. május 18. 13:18

Online és személyesen is látogathatók a kedden kezdődő Con Spirito Egyházzenei Fesztivál hangversenyei. A vasárnapig tartó fesztivál programjait Pécsen, Szegeden és Veszprémben tartják.

Az idei rendezvény különleges eleme, hogy a keresztény kultúra, az egyházzene gyökereitől indulva a nyitó hangverseny főszereplője a gregorián zene lesz - mondta el Szamosi Szabolcs, a szervező Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója.

A Bécsi Zeneművészeti Egyetem Choral Scholájának gregorián műsora Antanina Kalechyts karvezetésével kedden Veszprémben, szerdán Pécsen, csütörtökön pedig Szegeden hallható - tette hozzá.

egyhazzene_123rf

Pécs a magyar Salzburggá változik csütörtökön, amikor egy koncerten öt orgona szólal meg öt kiváló művész közreműködésével

Fotó: 123rf.com

A fesztiválon Vashegyi György vezénylésével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pénteken Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban, szombaton pedig Pécsen, a Kodály Központban adja elő Conti Missa Sancti Pauli című szerzeményét és Vivaldi Gloriáját.

A fesztivál egyik különlegességeként Pécs a magyar Salzburggá változik csütörtökön, amikor egy koncerten öt orgona szólal meg öt kiváló művész közreműködésével - mutatott rá.

A programok között említette az orgonaszentelést, valamint hogy online sétára is lehetőség nyílik a pécsi Püspöki Palotában Felföldi László pécsi megyéspüspök kalauzolásával. Pünkösd vasárnapján pedig Kiss-Rigó László püspök celebrálásával Mozart C-dúr miséjét hallhatják a résztvevők egy ünnepi, zenekaros szentmisén a Szegedi Dómban.

Szamosi Szabolcs a fesztivál con spirito címére utalva kifejtette, hogy pünkösd ünnepéhez kapcsolódva minden lelket szeretnének megszólítani a muzsika segítségével.