Kezdődik a Millenáris park nagyszabású bővítése

Forrás: magyarepitok.hu

 2017. július 12. 13:51

A napokban indul a Millenáris parkban a mélygarázs építése - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kifejtette: a park felszíne alatt létrejövő 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs érezhetően enyhíti a környék parkolási gondjait - írta a magyarepitok.hu

Autóval behajtani a Kis Rókus utca felől lehet majd, és két kihajtó lesz: az egyik a Margit körútra, a másik pedig a Kis Rókus utcára nyílik. A gyalogosok számára a park területén elhelyezett lépcsőházak és liftek kötik össze a mélygarázst a felszínnel.

A magyarepitok.hu cikke szerint az elektromos hajtású autók elterjesztését szolgáló e-mobilitás programnak az egyik központja is az új Millenáris parkban lesz. A mélygarázsban 12 töltő várja majd az elektromos autót használókat és a tervek szerint helyet kap egy e-mobilitást népszerűsítő információs központ is.

A miniszter azt is elmondta, hogy a mélygarázs építésére új közbeszerzési eljárást indítottak, mert az első körös ajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló forrásokat. A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy az első, eredménytelen körben a West Hungaria Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. közösen, valamint a KÉSZ Építő Zrt. egyedül tett ajánlatot, a nyertest egyelőre még nem tették közzé.


Az egykori minisztériumi irodaházmonstrum bontásával három éve kezdődött a Millenáris park és a Margit körút közötti elhanyagolt terület rendbe tétele. „A barnamezős beruházások megvalósítása, rozsdaövezetek rehabilitációja a világon mindenhol időigényes folyamat. A sűrűn lakott környéken a bontást nem lehetett a sokkal gyorsabb robbantásos módszerrel végezni, és az egyik gyárépület, a Melegpörgető esetében méternél vastagabb vasbetonfalakat kellett különleges technológiával feldarabolni" – ismertette Varga Mihály, hozzátéve, hogy az irdatlan mennyiségű sitt elszállítása több mint egy évet vett igénybe, aztán a tervek engedélyeztetése is elhúzódott.

A beruházást irányító Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. „most már a célegyenes közelében van, a héten felvonul a kivitelező, és elkezdődik a mélygarázs építése. Ha minden a tervek szerint alakul, jövő év végére elkészül a park is, és 2019 tavaszán már zöld lombos fák között sétálva gyönyörködhetünk a megújult, területét és funkcióit illetően is kibővült Millenáris parkban" – fogalmazott Varga Mihály.

Csaknem 2,5 hektáros területével hosszú idő után ez lesz első új létesítésű, hatalmas aktív zöldfelülettel rendelkező park a főváros szívében. Több mint 300 előnevelt lombos fa, kiterjedt gyepszőnyeg, jelentős vízfelület, kávézó, modern gyerekjátszótér és egy különleges zöldfal-installáció várja a látogatókat. A Fény utca forgalma a föld alá kerül, így az új park egységes egészet alkot majd az addig szintén megújuló régi Millenárissal.

A parkban látványos újdonság lesz a hatalmas zöld növényfal. A növénytartókat egy 20 méter magas és csaknem 100 méter hosszú acélszerkezeten helyezik el, ezt fogják beborítani a kúszónövények, idővel összefüggő zöld felületet képezve. A levegő szabadon áramolhat a növények és a vastraverzek között, tehát csak látványában lesz falszerű. A szomszédos bevásárlóközpont hátsó, a Margit körútra merőleges falával párhuzamosan elhelyezett, a park aktív zöldfelületét jelentősen növelő installáció a tervezők szerint egyedülálló háromdimenziós zöldélményt nyújt majd.

A Millenáris teljes revitalizációja a nyár folyamán kezdődik, amely kiterjed a zöldfelületekre is. Az épületek műszaki, energetikai korszerűsítését követően komplex felújításra kerülnek. A Millenáris park továbbra is multifunkcionális rendezvényhelyszín lesz és a tervek szerint egy innovációs vállalkozói központ is helyet kap az egyik épületben.

Varga Mihály kiemelte: a Széllkapu-projektben fontos szempont volt a költségek ésszerű szinten tartása. A beruházás összköltsége hozzávetőleg 17 milliárd forint, de a számszerű végösszegnél többet mond, hogy az előzetes hatásvizsgálatot végző független közgazdasági műhely szerint a Millenáris park bővítése már 2024-re megtérül - mondta.