Kezdődik a ramadán Dubajban, ilyenkor is várják a turistákat

Forrás: turizmus.com

 2023. március 23. 10:46

Március 23-én elkezdődött az iszlám legszentebb időszaka, az egy hónapig tartó ramadán Dubajban. Bár a szigorú szabályok szerint az üzleteknek, éttermeknek ilyenkor zárva kellene tartaniuk, a városban turistákra tekintettel nyitva tartanak.

A ramadán az év legszentebb időszaka a muszlimok számára szerte a világon, amikor megemlékeznek a Szent Korán első verseinek kinyilatkoztatásáról Mohamed próféta előtt. A ramadán jelentős részét képzi a napi böjt, ilyenkor a vallás követői tartózkodnak minden ételtől és italtól a nappali órákban. A napi böjt a napkelte előtti étkezéssel, a szuhurral kezdődik és az iftár étkezéssel zárul, miután lenyugszik a nap – tájékoztatta lapunkat a Dubaji Turisztikai Hivatal.A szuhur és az iftar fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy barátokkal. rokonokkal és a családdal együtt éljék meg a hívők a szent hónapot. Valójában, ha a nap lenyugszik a böjt napokon, ez egy örömteli alkalom a társasági életre, ízletes ételekkel teli környezetben.

ramadan

A turistákra tekintettel Dubajban a ramadán alatt is nyitva lesznek az üzletek

Fotó: 123rf.com/diy13

A turistákra tekintettel – bár előírás szerint az üzletek és éttermek napközben zárva lennének a ramadán idején – Dubaj teljesen nyitva marad, így változatlanul látogathatók a turisztikai attrakciók, sőt, a böjtölők kedvéért hosszabbított nyitva tartással érhetők el a vendéglátóipari egységek.

 

Éjszakai piac

Annak, aki ilyenkor látogat Dubajba, érdemes megnéznie a The Ramadan Night Marketet, egy népszerű éves rendezvényt, amely egyedülálló vásárlási és étkezési élményt kínál a ramadán alatt. A piac számos standján különféle termékeket árulnak: ruházatot, kiegészítőket, lakberendezést és hagyományos ramadán ajándékokat. A látogatók ízletes arab és nemzetközi ételek széles választékát is megkóstolhatják.

A piac élő műsorokkal szórakoztatja a vásárlókat, lesznek például hagyományos zenei és táncelőadások is, amelyek szintén növelik az ünnepi hangulatot.

A látványosságok a ramadán idején is nyitva tartanak

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Shoppingolás a plázákban

A ramadán idején a legtöbb bevásárlóközpont, köztük a Dubai Mall, a Dubai Hills Mall és a Mall of the Emirates is meghosszabbítja a nyitvatartási idejét és késő éjszakáig tart nyitva, hogy a vásárlók a böjt leteltével vásárolhassanak. A bevásárlóközpontokat ilyenkor hagyományosan a ramadán stílusában díszítik fel, ünnepi hangulatot teremtve a vásárlók számára. Az itt található étkezdék hagyományos arab ételek széles választékát, valamint nemzetközi ételeket kínálnak. A bevásárló- és étkezési lehetőségek mellett a plázákban is szerveznek zenei és táncelőadásokat.

 

Ezekre érdemes figyelni a ramadán alatt

Azoknak, akik a ramadán alatt Dubajba készülnek, érdemes néhány szabályt betartaniuk, amivel tiszteletben tarthatják a muszlimok szent hónapját. A Dubaji Turisztikai Hivatal arra figyelmeztet, hogy a ramadán alatt a turisták lehetőleg kerüljék az étel és ital fogyasztását, ha olyan emberek közelében tartózkodnak, akik böjtölnek. Öltözzenek inkább szerényebb, nem kihívó, feltűnő ruhákba a böjti órákban. Igyekezzenek kihasználni a ramadán alatt a meghosszabbított nyitva tartással működő vendéglátóipari egységeket, bevásárlóközpontokat és látnivalókat.

A turistáktól azt kérik, tartsák tiszteletben a muszlimok szent hónapját

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Fesztivál a ramadán után

A ramadán lezárultával az Eid al Fitr fesztivál jelzi a szent hónap végét, ez ebben az évben várhatóan április 21-re esik majd. Ilyenkor a városban mindenki „Eid Mubarak” -ot, azaz "boldog Eid"-et kíván a többieknek.

Rengeteg lehetőség van részt venni az ünneplésben is a fontos iszlám ünnepen. A családok általában korai keléssel és reggeli imákkal kezdenek az otthonukban vagy egy közeli mecsetben, majd később, együtt ebédelnek a barátokkal, hogy megemlékezzenek a ramadánról. Dubaj ünnepségekkel, izgalmas programokkal, tradicionális táncelőadásokkal, élő zenével és különleges showműsorokkal teszi pezsgővé az életet a nyilvános helyeken az Eid alatt.