Kezdődik a Wiener Festwochen

Forrás: turizmus.com

 2017. május 13. 14:47

A sokszínűség, a nyitottság, a másság elfogadása és az életöröm ünnepe lesz az osztrák főváros legnagyobb tavaszi rendezvénysorozata, a Wiener Festwochen, amely 2017. június 18-ig tartja lázban a kultúra szerelmeseit. Jude Law, Conchita és a Bécsi Szimfonikusok egyaránt fellépnek majd.

Film, színház, képzőművészet, zene, tánc, performanszok - a műfajok teljes skáláját felvonultatja a 66. Wiener Festwochen programkínálata, amelyen 28 ország 44 produkcióját láthatja a közönség 2017. május 12. és június 18. között. A mintegy harminc különböző helyszínen zajló fesztivál öt ősbemutatót és két Európa-premiert is tartogat. Minden jegy elkelt például az Obsession című darabra, amely Luchino Visconti Ossessione című filmjének színpadi változata. A belga Ivo van Hove rendezésében megvalósuló produkcióban, amely egy a társadalom peremére szorult szerelmespárról szól, Jude Law játssza az egyik főszerepet.

Teljesen új oldaláról mutatkozik be a zenés színház Chen Tianzhuo Ishvara című produkciójában, amelyben a kínai művész történelmi vonatkozásokat vegyít popesztétikával, operával és vallási rituálékkal, és az egészet látványos kosztümökkel fejeli meg. Space-operaként értelmezi újra Wagner Parsifalját Jonathan Messe és Bernhard Lang zeneszerző. Mohammad Al Attar és Omar Abusaada Amíg várok című darabja pedig belülről mutatja be a szíriai polgárháborút. A mai napig aktuális menekülttémával foglalkozik a Traiskirchen. Das Musical című darab.

Traiskirchen

Fotó: Christian Stangl

This is not America! címmel több produkció is foglalkozik a demokrácia állapotával és az ellenállás mai megnyilvánulásaival. A Wiener Festwochen legfrissebb intézménye, az Akademie des Verlernens (A tanultak elfelejtésének akadémiája) pedig a legkülönbözőbb célcsoportok bevonásával új értelmezési- és látásmódokat kínál egy olyan társadalomnak, amelyben olyan mélyen gyökerezik a fehérek vagy a férfiak privilegizálása, hogy az mindenki számára természetes

A 13 millió eurós összköltségvetésű kulturális fesztivál 2017. május 12-én kezdődött a Bécsi Szimfonikusok, Conchita valamint a Gipsy-Jazz ördöge, Harri Stojka közreműködésével a Rathausplatzon.

A Wiener Festwochen részletes programja: www.festwochen.at