Kezdődik az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2021. október 08. 13:38

Október 8-tól 17 napon át a hazai és nemzetközi kulturális élet legendái és fiatal tehetségei várják a közönséget az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. Sőt, egy meglepetéssel is készültek: a fellépőkhöz a világhírű New York-i énekes-dalszerző, Cory Henry is csatlakozik.

Október 8-án este a Mátyás-templom varázslatos terében, Liszt, Allegri és Mozart lenyűgöző műveivel veszi kezdetét a Müpa új összművészeti fesztiválja, az idén épp 210. éve született zseniális zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

A város legfontosabb kulturális intézményeiben, jelentős koncerttermeiben és számtalan rendhagyó helyszínen megvalósuló eseménysorozat már a nyitóhétvégén bizonyítja, milyen sokszínű program várja a közönséget a következő két és fél hétben.

Az Eiffel Műhelyházban Gyöngyösi Levente látványos opera-musicalje, A Mester és Margarita először látható élőben, Szente Vajk rendezésében, a BMC-ben pedig Pad Zoltán vezetésével Liszt-darabok, illetve a visegrádi országok komponistáinak művei csendülnek fel a kiváló Cracow Singers tolmácsolásában.

De a Liszt által csak a „hangszerek pápájaként emlegetett” instrumentum, az orgona is kiemelt szerepet kap a fesztivál első napjaiban. Kecskés Mónika és Deák László a Belvárosi Ferences Templom csodálatos orgonáját szólaltatja meg, Martin Sturm az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban, míg Szabó Balázs a Zeneakadémián készül különleges estre.

Kiss Péter koncertjén Dante és Petrarca művei, illetve e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg – az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor tolmácsolja, az előadás hangulatát pedig izgalmas fénytechnika teszi egyedivé.

A Liszthez hasonlóan csodagyerekként feltűnt, több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer, Cory Henry pedig szeptemberben megjelent legfrissebb albumát mutatja be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, október 21-én.

lisztunnep

Október 8-án este a Mátyás-templom varázslatos terében, Liszt, Allegri és Mozart lenyűgöző műveivel veszi kezdetét a Müpa új összművészeti fesztiválja

Fotó: Müpa/Posztós János

Természetesen formabontó családi programokban sem lesz hiány: a filmrajongó kamaszoknak a Cinemira TEEN kínál felejthetetlen perceket, de filmes, animációs, kaszkadőr-, tánckoreográfia- vagy épp képregény workshopokon is próbálhatja ki magát a fiatal közönség.

A megújult PONT Fesztivál egy teljes napra a Múzeumkertbe költözik: október 9-én, szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves-foglalkozások, gyerekprogramok garantálják a felhőtlen szórakozást és feltöltődést.

Sőt, a képzőművészet és a fotográfia szerelmesei sem fognak csalódni a Liszt Ünnepen: új helyszínen, a Bálna tereiben várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

Az október 8-án induló és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részletes programjáról és eseményeiről az esemény weboldalán találhatók további információk.