Kézműves termékből sikeres iparág

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 07:00

Santung tartomány Donggaojuba faluja mára a kínai fafésűgyártás fellegvára lett.

Junan megye Santung tartomány déli részén fekszik. Itt találkoznak a hegyek a folyókkal és közel van a tengerhez is. Ez Linji város “keleti kapuja” és a “fafésűk szülőhelye is”. Junanban van a legnagyobb fafésű gyártóbázis Kínában.

Egy történet szerint Kang szhi császár uralkodása alatt elmenekült a császári palotából egyenesen egy kis faluba Donggaojuba. A falubeliek megszánták, és segítettek neki megmenteni az életét. A kézműves fizetségül megtanította nekik a fésűkészítés minden csínját-bínját. Ez a történet úgy 300 éves, azóta ezek a készségek pedig generációról generációra öröklődnek. A falu pedig profi fafésű-feldolgozó falu lett. Az első számú Kínában.

A fafésű elkészítésének folyamata egyébként nem is olyan egyszerű. A metódusa szigorú és összetett, a fafűrészeléstől a légszárításon át a késztermék elkészítéséig. A teljes munkafolyamata egy darab fésűnek körülbelül két hét.

Fotó: Xinhua

A fafésűk értékesítési csatornái egyébként fokozatosan szélesednek. Először csak más kínai tartományokba exportálták őket, majd miután rájöttek, hogy ennek a kézműves terméknek milyen pozitív hatásai vannak a hajápolás terén, hogyan serkenti a vérkeringést, sőt egyes vélemények szerint serkenti akár az agyműködést is, drámaian megnőtt irántuk a kereslet Kínán kívül is. Az elmúlt években, az e-kereskedelmi értékesítési modell térnyerésével, Donggaoju falu egy fésűs e-kereskedelmi parkot hozott létre, hogy megtörje a hagyományos piaci értékesítésre támaszkodó szűk keresztmetszetet, és megvalósítsa a “immateriális kulturális örökség + e-kereskedelem” marketingmodelljét.

Santung tartományban, a Gaoyu fából készült fésűk ma már több mint egy tucat termékkategóriával és termékleírással rendelkeznek. Ahogy a gyártóberendezések folyamatosan javulnak, a termelési méretek folyamatosan bővülnek, a termékminőség pedig folyamatosan javul, úgy vált a fafésűgyártás a helyi gazdaságot mozgató iparággá.

Donggaoju falunak eddig több mint 30 nagy méretű fafésűgyára van és több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztatnak. Évente közel 50 millió fésűt tudnak gyártani, ami a teljes nemzeti termelés 70 százalékát teszi ki. Elképesztő történet. Így lett egy kézművesipari termékből egy profitábilis gazdasági ágazat.

(X)