Kiállítás Eszterháza díjnyertes fotóiból

Forrás: turizmus.com

 2019. január 23. 11:40

A beérkezett és díjazott pályaművekből a Magyar Kultúra Napján nyílt kiállítás a fertődi Esterházy-kastélyban.

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes Magyarország legnagyobb, legimpozánsabb barokk-rokokó kastélya. A nagycenki Széchényi-örökség, Széchenyi István gyermekkora, fiatal éveinek lakhelye, nemzetépítő munkásságának egyik legfontosabb színtere volt az Eszterháza Központ fotópályázatának témája.

Az ország minden szegletéből érkezett pályaművekből a legjobb 30 képet állították ki - mondta el a kiállítást megnyitó Hipságh Gyöngyi, a Soproni Fotóklub vezetője, aki egyben a kiállítás rendezője, a pályázat szakmai zsűrijének elnöke is volt. Az Eszterháza Központ 2018-ban a Magyar Fotográfia Napján hirdette meg örökséghelyszíneinek pályázatát.

A díjátadó ünnepség

Fotó: turizmus.com

A fénykép megjelenésének ideje egybeesik azzal az időszakkal, amely a fertődi Esterházy- és nagycenki Széchenyi-kastély építésének ideje is, ezért is érdekes, amiként most együtt láthatjuk az elődök által épített és az általuk feltalált technika segítségével, a mai kor embere által megörökített képeket.

A fertődi Esterházy-kastély helyszínét ábrázoló kategóriában Szita Ferenc: Éjszakai herceg című műve lett a nyertes fotó. Második helyen Baranyai-Barcza Balázs: Ebéd a pusztán képe végzett, harmadik helyezést ért el Hipságh Péter: Nemes út című képével.

A nagycenki fotópályázat legjobbja Marton Ágota: Árnyék műve lett. Második helyen Kecskeméti-Tóth Nikolett: Kastély képe végzett. Harmadik helyezést ért el Szőnyi István: Padlótól a mennyezetig képével.

A tárlat 2019. március 22-ig tekinthető meg a fertődi Esterházy-kastély nyitva tartásához igazodva, a Pálmaház kistermében.

Kapcsolódó cikkek