Kiállítás mutatja be a premontrei rend múltját

Forrás: MTI

 2021. május 28. 10:53

Kiállítás mutatja be a magyarországi premontrei rend 900 éves múltját, szellemi, lelki, kulturális és tudományos örökségét a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) péntektől.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, 900 éve alapította Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is, részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, vallási életnek, művészetnek és tudománynak.

Időszaki kiállítás mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeumban a premontrei rend történetét

Fotó: MNM

Az évforduló alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlaton mutatja be a rend történetét, tárgyi örökségét - mondta el Kusler Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szeptember 15-ig látogatható tárlat bemutatja többek között Vaszary János Szent Norbertet ábrázoló festményét, jelentős premontrei kódexeket, liturgikus tárgyakat, fotográfiákat, valamint az ausztriai Schlagl premontrei apátságban őrzött középkori szójegyzéket is.

A tárlat első egysége a rend történetének szemlélődő, istenkereső vetületébe enged bepillantást, a második rész középpontjában az aktív élet áll, amikor a szerzetesek kilépnek a kolostorok falai közül és a társadalom hasznát keresik - ismertette a részleteket a kurátor.

A kiállítás elsődlegesen a Gödöllői Premontrei Apátság és Levéltár, a Csornai Premontrei Apátság és Levéltár, a Premontrei Női Kanonokrend Zsámbéki rendháza, valamint több premontrei kötődésű gimnázium gyűjteményéből származó, korábban kiállításon még nem látott alkotásokon, liturgikus tárgyakon, dokumentumokon, fotókon láttatják a premontrei rend szellemi és kulturális örökségét.

A rend építészete középkori prépostságokból származó faragvány- és freskótöredékek segítségével elevenedik meg, valamint külön egység ismerteti a zsámbéki premontrei templomrom történetét.

A kiállításhoz kísérőprogramokat is szerveznek, így tárlatvezetéseket, kerekasztal-beszélgetéseket, tematikus beszélgetéseket, valamint múzeumpedagógiai programsorozatot is - közölte a kurátor.

A MNM a magyar tudomány felfedezéseit, megállapításait reprezentálja a közönség számára. Ez a tudás egybefonódik a magyar történelem emlékezetével, amelynek szerves része az egyháztörténet - mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, hozzátéve: a Premontreiek 900. - A 900 éves premontrei rend története Magyarországon című tárlat megnyitása kiemelten fontos a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében.

Ullmann Péter Ágoston nyugalmazott kormányzó perjel a premontrei rend magyar történelemben betöltött jelentőségére hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve: a 900 éves évforduló tanítás a jelennek, lenyomat a múltról és egy palackposta a jövőnek.