Rólunk beszélnek Lengyelországban

Forrás: MTI

 2017. január 26. 14:23

Nagyszabású kiállításokkal folytatódik 2017-ben a tavaly májusban indult lengyelországi magyar kulturális évad - mondta el Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Hozzátette: a decemberig tartó sorozat több mint 200 kulturális programot ölel fel több mint 20 városban. Fontos szempont volt, hogy olyan helyszínekre is eljussanak, például az észak-lengyelországi városokba, ahol nem olyan erőteljes a magyar-lengyel kapcsolatok hagyománya.

A varsói Néprajzi Múzeum fog otthont adni a magyar népi kultúrát a szerelem, a párválasztás és az erotika szemszögéből bemutató tárlatnak, nagyszabású vándorkiállításon - más helyszínek mellett Varsóban és


Poznanban - mutatkozik be a magyar design, Krakkóban pedig a Zsolnay-porcelánnal ismerkedhet a lengyel közönség. A 20. századi magyar

kultúrtörténetben páratlan szerepet játszó fotóművészetet a Varsói Nemzeti Múzeumban fogja bemutatni egy átfogó, a 20-30-as évek nagyjai mellett a kortárs művészek alkotásainak is helyet adó kiállítás.

A lengyelországi magyar kulturális évad nagy záróeseménye a varsói királyi várban rendezett Nyolcak képzőművészeti kiállítás. Idén is képviselik a magyar könyvkultúrát a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron és a krakkói Conrad Fesztiválon, emellett újabb könyvek jelennek meg a magyar szépirodalom mellett a tényirodalom területéről is, például kiadják lengyel nyelven Romsics Ignác történész magyar történelmi monográfiáját.

A programokról részletesen a magyarevad.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.