Kiállítást nyit a Vármúzeum a Giro d'Italia tiszteletére

Forrás: MTI

 2022. április 12. 08:17

Kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtja kapcsán.

Az intézmény közleménye kiemelte, az április 28. és szeptember 11. között látogatható kiállítással tiszteleg "az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpársportnak Magyarországon is komoly múltja, jelene és jövője van".

A tárlat külön szekcióban fordít figyelmet a Giro d'Italia történetének, amely elsősorban archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak - kerékpárok, mezek, emléktárgyak - segítségével mutatja be a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét. A Giro olyan meghatározó személyiségei is bemutatásra kerülnek a kiállításon, mint a háromszoros győztes Gino Bartali, aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett menekült zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo - a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna - mellett működő, az olasz körversenyen háromszor diadalmaskodó Fiorenzo Magni kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják.

A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett

Fotó: Giro d'Italia Hungary 2020/Facebook

A sportág legnagyobb alakja, a "Kannibál", vagyis Eddy Merckx által használt kerékpár, továbbá a korábbi Girók rózsaszín trikói mellett magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a múzeum saját anyagából a magyar kerékpársport történetére vonatkozó anyagot is összeválogattak.

A kiállítás elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, illetve a magyar országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A kerékpársport magyarországi megjelenése, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek - így például az először 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie - története egyaránt jelentős részét képezik a kiállításnak.
Az érdeklődők megismerkedhetnek a sporttal kapcsolatos alapfogalmakkal, főbb versenyszámokkal vagy éppen a különböző versenyzőtípusokkal. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, történetek, mint például a Giro d'Italián máig is egyetlen nőként induló (1924) Alfonsina Strada.

giro_archiv_BTM

A tárlat a Giro d'Italia több mint 100 éves történetét is bemutatja, archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak (kerékpárok, mezek) segítségével

Fotó: BTM

A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.