Kiállították Napóleon egykori bárkáját

Forrás: MTI

 2020. december 15. 16:22

Csaknem két hónapig tartó felújítás után kiállították I. Napóleon francia császár egykori pazar bárkáját a franciaországi Brest Tengerészeti Múzeumában.

A tárlat látogatói a hajó alatti üvegtalapzatnak és a felette lévő tükörnek köszönhetően alaposan szemügyre vehetik a csaknem 19 méteres bárka minden zugát – olvasható a CNN honlapján.
Napóleon 1810 tavaszán rendelte el a bárka megépítését. A császár még abban az évben felavatta a vízi járművet, amikor ellátogatott az akkor Antwerpenben lévő francia flottához.
Az eredeti, visszafogottabb díszítéssel ellátott bárka anyakikötője Brestben volt 1814-től. A ma látható, jóval kidolgozottabb díszítőelemekkel 1858-ban egészítették ki a hajót, III. Napóleon francia császár és Eugénia császárné látogatását megelőzően.

A bárka alatti üvegtalapzatnak és a felette lévő tükörnek köszönhetően alaposan szemügyre lehet venni a jármű minden részletét

Fotó: Tengerészeti Múzeum, Brest/Facebook

A hajót 1945-től a párizsi Tengerészeti Múzeumban állították ki. Két évvel ezelőtt visszatért Brestbe, amikor a párizsi intézményt bezárták felújítás miatt.

Kapcsolódó cikkek