Kicserélik a Los Angeles-i pálmafákat

Forrás: turizmus.com

 2017. október 16. 13:35

Lehet, hogy pár év múlva már eltűnik Los Angeles ikonikus látképe, a felhőkarcolókkal és a szélben hajladozó pálmafákkal? A felhőkarcolók úgy tűnik, maradnak, viszont a pálmafák, amelyet hajdanán ültettek, cserére szorulnak.

Igen, ezek a famonstrumok is elöregszenek vagy tönkre mennek,  ami leginkább egy szorgos bogárnak és a különböző gombás fertőzéseknek tudható be – olvasható a Vagabond.se turisztikai szaklapban.  Ezt a panorámát, ha nem is tapasztalta meg mindenki élőben, de a több Oscar-díjat elnyert Kaliforniai álom című filmből, no meg a turisztikai prospektusokból ismerheti.

A lap cikkírója a Lonely Planetre hivatkozik, mely szerint nem kell félni: ami a belvárost és Hollywoodot illeti, aligha fog változni a látkép. Ahol a fű egy része is mű, vagy éppen festett, ott a pálmafák cseréje sem okoz gondot, akárcsak a hollywoodi díszleteké.


A Los Angeles-i pálmafáknak hosszú története van. Az 1932-es olimpiai játékok kapcsán 40 000 pálmafát importáltak ide, a világ minden tájáról. 1990-re ez a szám majdnem megduplázódott, ma már 75 ezer fa levelei hajladoznak a szélben. Ezek ma már szorosan hozzátartoznak erősen a filmsztárok és az angyalok városának vonzerejéhez.

A pálmafák többsége manapság 75 és 100 év közötti lehet. Amint arról már régóta cikkeznek, az elöregedés mellett sokféle kártevő betegíti őket, főleg 2011-ben terjedt el egy speciális gomba, amely folyamatosan terjed nemcsak Los Angelesben, de más városokban is. Ideje hát a cserének. A város vezetése ígéretet tett rá, hogy a haldokló fákat újakra cseréli, főleg nevezetes és történelmi helyeken, mint például a Lincoln Park a belvárosban, vagy a Sunset Boulevard némelyik szakaszán.

A város egyes részein esetleg másfajta növényekkel helyettesítik a fákat, de még a műpálma, mint megoldás  is szóba került.

Kapcsolódó cikkek