Kifehéredik a tatai Esterházy-kastély

Forrás: MTI

 2016. május 21. 13:23

A tető cseréjével a napokban megkezdődött a tatai Esterházy-kastély felújítása, a 250 éves épületegyüttes helyreállítása a Nemzeti Kastélyprogram része.

Elsőként - hazai forrásból - a kiskastély tetőzetének állagmegóvó munkálatait végzik el, majd uniós támogatással kerül sor a főépület, valamint a kiskastély déli szárnyának teljes felújítására – mondta el Michl József polgármester.

A elvégzendő munkák egyik látványos változása lesz, hogy sárga helyett fehér színt kap az épületegyüttes, mivel a falkutatások hat rétegben fehérre festett homlokzatot tártak fel. A tervek szerint a déli szárnyban látogatóközpontot alakítanak ki, ehhez rendezvényterem is kapcsolódna, így esküvők, családi rendezvények helyszíne is lehet az épületegyüttes. A termekben az Esterházy-család női tagjainak életútját felidéző kiállítást hoznának létre, valamint diplomáciatörténeti tárlatot alakítanának ki, bemutatva a kastély szerepét a magyar történelemben.

A tatai Esterházy-kastély

A tatai Esterházy-kastély

Fotó: nemzetimuemlek.hu

 

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházás költsége 1,5 milliárd forint, ez az első ütemnek tekinthető. Ahhoz, hogy a teljes épületegyüttes elnyerhesse régi pompáját, további 3 milliárd forintra lenne szükség.

Esterházy Miklós testőrkapitány 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanabban az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Az Esterházy-kastély az Öreg tó melletti romantikus parkban 1765 és 1780 között épült fel, késő-barokk stílusban. Különleges az eredeti állapotban megmaradt aranyozott és festett faburkolatú, királyi díszebédlő, valamint a hollandi csempés és márványfürdőszoba. A kastély több helyiségében eredeti állapotban vannak a kandallók, a kályhák és a gipszstukkók.

Történelmi érdekesség, hogy I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró bécsi, más néven schönbrunni békét, valamint 1921 októberében itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

A kastély a II. világháborút követő államosítás után idegszanatóriumként működött. Az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből.

A kastély a felújítási munkák közben is nyitva áll a látogatók előtt.