Kifordítják az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján

Forrás: turizmus.com

 2021. április 21. 15:13

A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag öltözködéskultúráját népszerűsítő Népviselet Napjára az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül szombaton.

Annak érdekében, hogy a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó intézmény értékei továbbra is eljussanak a nagyközönséghez, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában lévő intézmény több virtuális kezdeményezést is indított. Ezúttal a 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény kerül fókuszba, ami 2008 óta az Ócsai Tájház egyik legnépszerűbb kiállítása.A „kifordított tájház" alkalmával a viseletekhez köthető tárgyak a tájházegyütteshez tartozó négy porta nagykapuja előtt felállított vitrinekben lesznek megtekinthetőek április 24-én (szombaton), 10 és 14 óra között. A bemutatott tárgyak között lesznek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak is.

Az ócsai templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke

Fotó: Peer Réka

A kirándulóknak ajánlják, hogy tegyenek egy sétát az ócsai Öregfaluban is. Ócsa településmagja az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Az itt álló református műemlék templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke, a templom szomszédságában pedig hét portából álló tájházegyüttes található. A kis utcákról jól beláthatók az udvarok és a nádfedeles épületek.

Az Ócsai Tájház munkatársai személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában – minden alkalmat megragadnak, hogy a teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját.

Az ócsaiak szíven mutatják meg a látogatóknak élőben a helyi viseletek puritán eleganciáját

Fotó: Peer Réka

„A pandémia elzár minket a látogatóktól. Ez nagy hiányérzetet okoz a kollégákban is, így született meg a 'kifordított tájház' ötlete. Hétvégente sok látogató érkezik a településre és a környező kirándulóhelyekre, így adott a lehetőség, hogy a Népviseletek Napja alkalmából a viseleti gyűjteményre helyezzük a hangsúlyt. Az eseményen ugyan nélkülöznünk kell a látogatókkal való személyes kontaktust, de az utcán sétálók, az udvarokba betekintve láthatnak minket viseletben tevékenykedni – mondja el Kormos Rebeka tájházvezető.

A program további részletei az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon olvashatóak.