Kihívás elé állítja az osztrák sípályákat a szokatlanul meleg időjárás

Forrás: turizmus.com

 2023. január 04. 17:05

Szinte valamennyi osztrák sípálya üzemeltetőjének fejtörést okoz a szokatlanul meleg időjárással járó hóhiány.

Amilyen jól indult december elején síszezon, olyan rossz most a hóhelyzet – összegezte a Kronen Zeitung év elejei friss helyzetjelentése az ausztriai sípályák általános állapotát. A cikket a GD Consulting blogja szemlézte.

A síelés szerelmesei számára nem kezdődött jól az idei év, a szokatlanul meleg időjárás ugyanis szinte valamennyi sípálya üzemeltetőjének kisebb-nagyobb extra feladatot és fejtörést okoz. Az alacsonyabban fekvő és hóágyúzásra alkalmatlan pályák átmeneti lezárására vagy a forgalom korlátozására már szinte minden ausztriai tartományban volt példa. Szerencsésebb helyzetben a magasabban fekvő és a hóágyúzásra alkalmas infrastruktúrával rendelkező pályák üzemeltetői vannak.

Salzburg tartomány sípályáinak nagy részén december eleje óta szintén nem volt kiadósabb havazás. Egyes pályákat a hó hiánya miatt ugyan már le kellett zárni, azonban a mesterséges hóágyúzással többségükben továbbra is biztosított a síelés. „A december közepi hideg éjszakák alkalmasak voltak a hóágyúzásra, ezt a helyzetet sok sípálya kihasználta, így most ebből a hóból élünk” – nyilatkozta az ORF-nek Georg Lottermoser, az egyik salzburgi helyi sífelvonó vezetője.

A legtöbb pályán hóágyúzással biztosíthatóak a feltételek

Fotó: 123rf.com

A rosszabb minőségű pályák nem jelentenek automatikusan közvetlen veszélyt a síelőkre, mert a koncentráltabb forgalom következtében a nagyobb embertömeg miatt a síelők is óvatosabbak: nem száguldanak gyorsan, így a sebesség csökkenésével a súlyosabb balesetek kockázata is csökken. Salzburg tartományban az eddigi baleseti statisztikák visszaigazolják ezt az érvrendszert. Ugyanakkor a napközben megolvadt hó éjszaka a magasabb helyeken gyorsan lefagy, így a pályák jegessé, csúszóssá és könnyen balesetveszélyessé válhatnak. Tirolban már okozott halálos balesetet a jeges pálya, derült ki az ORF aktuális körképéből. Az osztrák sífelvonók szövetségének elnöke, Franz Hörl szerint szakmai körökben jelenleg akut téma a biztonság kérdése, hogy a megváltozott pályaminőség miatt miként biztosítható a balesetmentes sportolás. Szakmai szövetségek vizsgálják, hogy az egyéni felelősségen kívül milyen extra intézkedésekre van szükség a pályabiztonság garantálása érdekében.

Összességében elmondható: hóágyúzással biztosítható a síelés az osztrák sípályák többségén, azonban vannak olyan szakaszok és pályák, ahol a meleg időjárás ellehetetleníti a téli sportoknak való hódolást. A meteorológiai előrejelzések január közepe előtt nem számolnak kiadósabb országos havazással. A remény azonban még megvan, hogy a februártól kezdődő téli iskolai síszünet idejére a helyzet rendeződik. Addig azonban sok helyen marad az erdők szélén, kopár mezők közepén fehér csíkként kanyargó műhavas pályák nem túl szívderítő látványa.

Kapcsolódó cikkek