Kijevben az oltatlanok a tömegközlekedést se használhatják

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 03. 15:31

Még ezen a héten három újabb megye kerülhet Ukrajnában a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásba.

Jelenleg a 24-ből 15 megye, valamint a főváros, Kijev van vörös besorolásban, de a szakértő szerint a nyugat-ukrajnai Voliny és Ternopil megyék, valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megye a mutató alapján szintén napokon belül átkerül ebbe a kategóriába.Kijevben – akárcsak a többi vörös besorolású régióban – a bevásárlóközpontokat, vendéglátóhelyeket és sportlétesítményeket csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők látogathatják e hét hétfőtől. Ezenfelül a fővárosban a közösségi közlekedési eszközökre – beleértve a metrót is – úgyszintén csak azok szállhatnak fel, akik legalább egy dózist felvettek a védőoltásból, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek.

Már a metrót sem használhatják az oltatlanok Kijevben

Fotó: bilanol/123RF.COM

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy tévéműsorban kijelentette, hogy a fővárosban még nem tetőzött a járvány terjedése, és szerinte legalább egy hónapig kell érvényben tartani a szigorú korlátozásokat.

A parlament közben olyan határozatot fogadott el, amelynek értelmében a törvényhozás épületébe csak azok léphetnek be, akik felvették az oltás legalább egy adagját, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Ez egyaránt vonatkozik a parlamenti képviselőkre, az apparátus alkalmazottjaira és a látogatókra is, beleértve a kormány tagjait. A rendelkezés legkésőbb a hónap közepén lép életbe – írta az UNIAN hírügynökség.

A kormány a következő héten számít a járványhelyzet stabilizálódására, elsősorban a 15 megyében elrendelt szigorú korlátozások, másrészről az oltási kampány előrehaladásának eredményeképpen.

Ukrajnában eddig mindössze a lakosság 18 százaléka oltotta be magát a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával; minden harmadik felnőtt megkapta az oltóanyag első, és minden negyedik a második dózisát is.