Kilábalt a válságból Berlin turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2023. március 05. 15:16

A német főváros több mint tízmillió látogatót vonzott 2022-ben, ez a háromnegyede a 2019-ben regisztrált számnak. Különösen az amerikai és a kulturális céllal érkező turisták számának növekedése figyelemreméltó.

Németország fővárosa tavaly a Berlin-brandenburgi Tartományi Statisztikai Hivatal nemrég napvilágot látott adatai szerint 10,4 millió látogatót vonzott, akik összesen 26,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a város szálláshelyein. A látogatók száma 25 százalékkal, a vendégéjszakáké mintegy 22 százalékkal volt kevesebb, mint a rekordévnek számító 2019-ben. Berlin turisztikai marketingszervezete, a Visit Berlin 2023-ban 30 millió vendégéjszakára számít.

A külföldi látogatók újra nagy számban keresték fel a várost: míg 2021-ben az összes vendégéjszaka 29 százalékát tették ki a külföldi vendégéjszakák, addig tavaly már 38 százalékát. Az Egyesült Államok tavaly először állt a legjelentősebb küldőországok listájának élén, megelőzve Nagy-Britanniát, Hollandiát és Spanyolországot.

A látogatókat elsősorban a kultúra és a gasztronómia vonzotta a városba. A kulturális céllal érkezők számának visszaépülése az átlagnál magasabb volt, elérte a 2019-es adat 80 százalékát, a színházakba érkezők száma pedig a 100 százalékát.

A látogatók jelentős részét a kulturális attrakciók vonzzák Berlinbe

Fotó: 123rf.com

Mint arra Stephan Schwarz, Berlin gazdaságért, energiaügyekért és vállalkozásokért felelős szenátora a szenátusi hivatal közleményében rámutatott, a válságok ellenére tavaly erőteljes fellendülés volt tapasztalható a turizmusban és a kongresszusi ágazatban, ami nagy jelentőségű Berlin gazdasága szempontjából. A szenátusi hivatal és a Visit Berlin egy újraindító program keretében olyan intézkedésekkel támogatták az ágazatot, amelyek a minőségre helyezték a hangsúlyt, és az ismert attrakciókon túl is változatos, izgalmas kínálattal rendelkező helyként mutatták be Berlint.

A szenátor arra számít, hogy az elkövetkező években tovább folytatódik a pozitív tendencia, de ehhez mindenképpen tovább kell fejleszteni a város közlekedési kapcsolatait. Ez érvényes a belföldi és az országot a szomszédaival, különösen Kelet-Európával összekötő vasútvonalakra éppúgy, mint a közepes és hosszútávú közvetlen légi összeköttetésekre.

Burkhard Kieker, a Visit Berlin ügyvezetője külön kiemelte, hogy a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap a városba érkező turisták utazási szokásaiban. A legtöbben már vasúton érkeznek Berlinbe, és a marketingszervezet egyik felmérése azt az eredményt hozta, hogy a látogatók nagy része akár egy 10 órás vonatutazást is bevállalna berlini kiruccanása előtt és után.