Kilátó és turistapihenő újult meg a Kelet-Mecsekben

Forrás: turizmus.com

 2021. október 27. 11:33

A felújítást követően, 2021. október 26-án átadták a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet két emblematikus turistacélpontját, a Cigány-hegyi kilátót és az Óbányai-völgy turistapihenőt.

Ezzel befejezéséhez közeledik a Natura 2000 hálózat természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának szinte teljes dél-dunántúli megújítását célzó KEHOP-projekt.

A fejlesztések célja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtalálható Natura 2000 területek hálózatának népszerűsítése és az itt fellelhető természeti értékek bemutatása. A 8 tájegységet magában foglaló területen mintegy 40 helyszínen valósulnak meg fejlesztések.

A projekt első részében – a 2019 januárjától 2020 tavaszáig terjedő időszakban – megépült Nagyharsányban a panorámasétány. Ugyanezen védett területhez kapcsolódóan, a Nagyharsányi Szoborparkban új fogadóépület létesült összesen bruttó 225 millió Ft értékben.

Táj a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt most átadott építményeit is magában foglaló, bruttó 133 millió forintból megvalósult, második részét a Natura 2000 bemutatási infrastruktúra építmények létrehozása jelenti a DDNPI szinte teljes működési területén. Ez a projektrész 2020 őszén indult és 2021 októberében fejeződött be. A létesítmények jellegét, számát tekintve igen összetett építési feladatok valósultak meg. Elsősorban fa építőanyagból, tájba illesztett, formavilágában egységes arculatot sugárzó, kisebb-nagyobb építmények készültek el. A megvalósult fejlesztések a következők:

- új panorámakilátó a pécsi Pintér-kert Arborétum legmagasabb pontján, és madármegfigyelő kilátó a drávaszentesi Dráva Kapu bemutatóközpont melletti mocsárrét peremén,

- felújított kilátók (4 helyszínen) a kelet-mecseki Cigány-hegyen, Drávaszentesen, a tolnai Pacsmagi-halastavaknál és Bátán a Gemencben,

- 32 db nagyméretű információs tábla elhelyezése Somogy, Tolna és Baranya különböző Natura 2000 helyszínein,

– új esőbeálló és turistapihenő az Óbányai-völgyben,

– új madármegfigyelő lesállás és pallósor a dávodi Földvári-tó madárparadicsománál,

– továbbá új pihenőpadok, pad-asztal garnitúrák, tűzrakóhelyek, szemetesek, irányító oszlopok és a védett területekre behajtást megakadályozó sorompók, felújított gémeskutak összesen mintegy 15 helyszínen.