Kilencszintes kilátót adtak át a Zselic legmagasabb pontján

Forrás: MTI

 2023. október 27. 11:06

Új kilátót adtak át a Zselic legmagasabb pontján, a baranyai Bakóca község szomszédságában található, Hollófészek elnevezésű magaslaton csütörtökön.

Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkára szerint egy tájba illő kilátó létesült, "kitüntetett, elégedettséget és örömet okozó hely".

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője Szatyor Győző népi iparművész munkásságát méltatta, akinek a koncepciótervei alapján készült el a létesítmény hét évvel az ötlet megszületését követően.

A Hollófészek elnevezésű magaslaton adtak át új kilátót

Fotó: Nagy János / Facebook

 

A zselici Hollófészek magaslat mellett a vármegye másik emblematikus pontján, a Mecsek legmagasabb hegyén, a Zengőn is létesült egy kilátó, amely az egyik leglátogatottabb baranyai turisztikai célponttá vált – közölte Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke.

A tölgyfa szerkezetű, hagyományos ácskötések és mérnöki acél szerelvényes kötések kombinációjával létrejött, 28 méter magas, kilencszintes kilátó az Országos Kéktúra útvonalán helyezkedik el.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat a beruházást egy, a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) elnyert pályázat részeként valósította meg.

A 130 millió forintos projekt másik elemeként megújult a közeli, a dohányzás történetének emlékeit bemutató ibafai pipakiállítás is, amely korszerű múzeumtechnológiai eszközök alkalmazásával, interaktív módon mutatja be a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Egyházmegye gyűjteményét.