Kilátók, trollok, fjordok – norvég turisztikai program

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 08. 10:53

A norvég turizmus koncepciója, hogy kényelmesen bejárhatóan mutassa meg a látogatóknak az északi táj minden szépségét.
A hegymászók számára túraútvonalakat alakítanak ki, ugyanakkor azoknak is, akik kevésbé képesek a hegyeket megmászni, lehetővé teszik a különleges szépségű ország látnivalóinak megtekintését.

A norvég turisztikai hivatal 2005-2020-ig terjedő 15 éves programjának célja a belföldi és a külföldi turizmus fellendítése. A csábításra azért is szükség van, mert Norvégia mind Svédországnál, mind Dániánál vagy Finnországnál drágább, a magasabb szolgáltatási és élelmiszerárakat pedig valamivel ellensúlyozni kell.

Ennek a programnak a részeként az ország leglátványosabb pontjaira a természetbe illeszkedő, fa és üveg ultramodern kilátókat kezdtek el építeni, melyek közül több mint tíz már meg is valósult.

A dizájnos Stegastein-kilátón úgy érezzük, mintha a fellegekben járnánk

Ezek közül talán a leghíresebb a Stegastein kilátó, mely 650 méter magasra emelkedik a Sognefjord fölé. A fából készült, több rétegű, biztonságos építményen sétálva úgy érezzük, mintha a fellegekben járnánk. A design első osztályú, mint általában Északon: a végén íves, edzettüveg-korlát azt az érzetet kelti, mintha lebegnénk a hatalmas hegyek, mély szurdokok és völgyek tetején. Tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott.

A kilátó környéke is komfortos: padokat helyeztek el, hogy megcsodálhassuk a tájat, némileg távolabb pedig tűzrakó helyek csábítanak arra, hogy ki-ki megsüsse a frissen fogott halat, vagy éppen a szupermarketben vett lazacot.

Norvégia híres arról, hogy ahol lehet, átalakítja és komfortosabbá teszi az otteni zord környezetet – alagutakkal, felüljárókkal, kilátókkal, fával fedett hegyi sétányokkal – de mindezt igyekszik úgy tenni, hogy védi is egyben unikális természeti kincseit.

 

 

Kapcsolódó cikkek