Kilátóvá alakítják a malomkéményt Nagyéren

Forrás: turizmus.com

 2019. január 17. 16:12

A Csongrád megye keleti szélén fekvő Nagyér község önkormányzata 130 millió forintból új komplex turisztikai fejlesztést hajt végre.

A településen korábban panziót és agroturisztikai bemutatóközpontot létesítettek, most a környék élővilágát bemutató tanösvényt, kilátót építenek.

A Széchenyi2020 program keretében megvalósuló projekt célja az elmúlt évtizedben kialakított turisztikai létesítmények és szolgáltatások integrált fejlesztése, a szolgáltatások bővítése és színvonalának emelése, az attrakciók kínálatának bővítése.

A 130 millió forintos fejlesztés alapkövét tavaly ősszel tették le Nagyéren, az egykori gőzmalom kéményénél. A fejlesztés alapja a Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület által kijelölt és fenntartott gyalogtúra-útvonal egyik szakasza, mely a település központján át Tótkomlós középkori templomához vezet. Az út fokozottan védett nemzeti parki területek mellett halad el, a védett területek nem látogathatók. A kijelölt gyalogtúra útvonal mentén három tanösvényt alakítanak ki: Pillangó, Szikes vizes élőhelyek és Színes madárvilág elnevezéssel.

A tanösvények mentén tájékoztató táblákat helyeznek el, pihenőhelyeket alakítanak ki. Az egykori malomkéményből kilátót létesítenek, mozgáskorlátozott-családbarát parkolót alakítanak ki, szelektív hulladékgyűjtő szigettel, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, esőbeállóval, vízvételi lehetőséggel, tájékoztató táblával. Innen a közeli gólyafészek felülről megfigyelhető lesz. Ez a madaras tanösvény első állomása.

„Az útvonal a faluközpontba vezet az agroturisztikai központhoz. Itt állatsimogatót alakítottunk ki, így be lehet kapcsolódni egy élő parasztudvar mindennapjaiba, ahol részese lehet a látogató a hagyományos gasztronómiai tevékenységeknek (befőzés, savanyítás, kolbásztöltés, lekvárfőzés). Az udvarán akadálymentes parkoló áll rendelkezésére az ide látogatónak.

Az épületben kiállítást rendezünk be a hagyományos paraszti életforma természeti értékmegőrző tevékenységeiről. Szénapajtát építünk, mely nyáron szabadtéri rendezvények helyszíne lesz” – mondta el kérdésünkre a projektet megvalósító önkormányzat első embere, Lőrincz Tibor.

Innen, egy hagyományos falusi virágoskertből indul a Pillangó tanösvény. Az útvonal mentén virágágyásokat alakítanak ki és utcafásítást végeznek, tájékoztató táblákat, utcabútorokat és virágládákat helyeznek el. Tablókon mutatják be a nappali és éjszakai lepkéket és a mezőgazdasági kártevőket.

A Szikes vizes élőhelyek bemutatására alkalmas „pocsolyát” az egyik kertben alakítják ki a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak útmutatásával. Innen indul ez a tanösvény, illetve ez közös állomása mindhárom tanösvénynek. A kertet madárbarát kertként alakítják ki, ahol megfigyelő lest helyeznek el. „Rovarszálló” létesül.

A szemben lévő Alkotóházban akadálymentes parkolót és járdát építenek, utcabútorokat helyeznek el, az Alkotóház konyhája technikai eszközökkel bővül. A játszótéren új játékokat, utcabútorokat helyeznek el, napelemes kandelábereket állítanak fel.

A fejlesztés leglátványosabb eleme az egykori gőzmalom tornyából kialakított kilátó.

Fotó: turizmus.com

Az útvonal mentén természetfotózásra alkalmas lest létesítenek négy helyszínen. A fotózáshoz szükséges felszerelést is biztosítják az érdeklődőknek. A Száraz-ér melletti les közelében pihenőhely létesül. Több helyszínen tájékoztató táblák, költőládák és műfészkek kerülnek elhelyezésre. A tanösvényekhez foglalkoztató füzet is készül, mely internetes felületről is letölthető.

Okostelefon applikációt készítenek QR-kódra és marketingakciót indítanak a túraútvonal népszerűsítésére. Terveik között szerepel három darab, 20-20 perces rövidfilm elkészítése, melyet a Kultúrházban lehet majd megtekinteni.

Itt pelenkázót, játszósarkot is kialakítanak, valamint a vetítéshez szükséges technikai eszközöket is beszerezik. Az épület előtt akadálymentes és családbarát parkolót építenek és kerékpártámaszokat helyeznek el.

A polgármester bízik abban, hogy a projekt megvalósítása után vonzóbb úti céllá válik a kistérség.

Kapcsolódó cikkek