Kilencedik Nemzeti Vágta újdonságokkal

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 10. 14:44

Kilencedik alkalommal rendezik meg budapesti Hősök terén az ország legnagyobb modern kori lovas ünnepét, mely idén is tartogat újdonságokat a látogatóknak.

A szeptember 16-18. közötti lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztivál idén is hoz néhány újdonságot. A vágta 2016-os „évadában” országszerte 12 hazai és 4 határon túli helyszínen álltak rajthoz a versenyzők. A legkomolyabb változás a Vágtára kvalifikálás rendjében történt. 2016-ban az Elővágták mindhárom dobogósa indulási jogot szerzett, rajtuk kívül pedig az Elővágtát rendező település küldhetett egy versenyzőt a budapesti futamokra, így alakult ki a Nemzeti Vágta 71 fős mezőnye, ahová direkt is nevezhettek a települések.

A látványos programok között bemutatkoznak a székely huszárok, tizenhárman érkeznek Erdélyből. Lesz Kassai lovasíjász bemutató és történelmi lovas gála. Szombat este szabadtéri mozivá változik a szurkolói aréna és az igazi különlegességnek számító A lovasíjász című film kerül bemutatásra, amit egy közönségtalálkozó előz meg a film főszereplőjével, Kassai Lajossal.

 

Idén is megrendezik a közönség kedvenc programjait. Lesz Kishuszár Vágta és Kincsem+ Fogatvágta, a Kocsitoló verseny pedig megújul ebben az évben: a versengő csapatok összetétele vegyes lesz, három férfi és három női versenyző alkot egy csapatot. Az idei évben Bőcs település is bekerült a budapesti döntőbe, ahol Kocs község és a Vízilabdázók csapatával mérkőzhet meg. Az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam minden eddiginél színesebb mezőnyében olyan színművészek pattannak nyeregbe, mint Barabás Kiss Zoltán, Kovács Koppány, Nagy Ervin, Puzsa Patrícia, Sipos Imre és Stohl András.

Egy vadonatúj műsorszámmal is jelentkezik 2016-ban a Nemzeti Vágta: a Hetedhét huszárvágta – mesés hősök mesés viadala, játékos akadályverseny, melyben négy mesebeli huszár méri össze vitézségét, akasztja össze bajuszát. Látványos díszlettel és vitéz ruhát öltött hírességek küzdenek meg egymással a budapesti Hősök terén.

2016-ban is lesz Nemzetközi Futam, amelyen idén is 12 ország legjobb lovasa áll rajthoz a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok azonos képességű, Shagya-arab lovaival. Az országok között lesz Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Kirgizisztán, Katar, Mongólia, valamint Franciaország. A 2016. évi Nemzeti Vágta Kiss Sándor huszárezredes emléke előtt tiszteleg.

A szervezők idén komoly pluszmennyiséggel frissítik a pályán a homokot. További változás, hogy több néző befogadására képes szurkolói arénát alakítanak ki a Hősök terén, valamint az Andrássy úton is biztosítanak kivetítőket, hogy azok a látogatók is, akik éppen a Vágta Korzó, illetve az Országkonyha programjait élvezik, figyelemmel tudják követni a futamokat.