Kilencezer érdeklődő az Idegenvezetők Világnapján Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2020. február 25. 16:58

Az Idegenvezetők Világnapja idei budapesti eseményei több mint 9000 regisztrált érdeklődőt vonzottak.

Idén február 20–23. között rendezték meg Budapesten az Idegenvezetők Világnapját. A minden év február utolsó vasárnapján meghirdetett turisztikai eseményt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata, valamint idegenvezetői szervezték.

Társszervezőként a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), valamint a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) vett részt a rendezvény szervezésében.

A négynapos rendezvényfolyamra mintegy 120 sétát, épületbejárást hirdettek meg, amely több mint 9000 regisztrált érdeklődőt vonzott – tájékoztatta lapunkat a BFTK.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indultak Budapest különböző pontjain.

A Világnap központi eseménye, egyben fénypontja február 23-a, vasárnap volt, amikor a nagyközönség szárazföldi és vízi járműveken is megismerhette Budapestet: dunai hajókázás élő idegenvezetéssel, 90 perces városnéző buszos túra, továbbá különjáratú villamos is szerepelt a számos, díjtalanul elérhető program között. A programokra előzetesen lehetett regisztrálni.

A vasárnapi központi események helyszíne a Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában lévő Bálna Budapest volt. Az épületet erre a napra a BKIK bérelte, mint központi helyszínt: innen indultak 10 és 15 óra között az ingyenes városnéző autóbuszok és a Mahart Passnave Budapest hajója is, míg a Silverline Táltos hajója az Erzsébet híd lábánál lévő 11-es kikötőben várta az utasokat.

Az érdeklődők hajós városnézésen is részt vehettek

Fotó: 123rf.com

Különjáratként indult villamos a 2-es, valamint a 6-os vonalán. A kerekesszékkel közlekedők számára – szintén a Bálnától – rámpás mikrobuszos városnézést indítottak a szervezők, e célra kialakított BKV Telebuszokkal.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara speciális járatokkal is készült a Világnapra: egy-egy busz indult február 23-án angol nyelvű idegenvezetéssel, diák idegenvezetővel, illetve oktatóval.

További két busz pedig az útvonala során érintette a külvárosokat: Újpestet és Kispestet, megállóval a Megyeri Csárdánál, illetőleg Koller Bácsi Cukrászdájánál a Wekerle telepi Kós Károly téren.

A nap mérlege: 42 buszjárat, 7 hajójárat, 3 különjáratú villamos és 2 menetrend szerinti villamosjárat idegenvezetővel, valamint 4 mozgáskorlátozott járat.

A Bálnában turisztikai kiállítók és kézművesek is bemutatkoztak vasárnap. Ugyanitt helyet kapott a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia információs pultja, valamint a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. is. A kitelepülésen a BFTK Budapestinfo Point®irodahálózata is részt vett.

A tavaszi turisztikai szezon nyitányaként is tekinthető eseménnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezetők értékteremtő munkájára. Idén is több mint száz idegenvezető vett részt a rendezvényen társadalmi munkában, és mintegy 100 közreműködő partner segített a több mint 120 program megvalósításában – írta közleményében a BFTK.