A városi séták a Covid-helyzet nyertesei Budapesten

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. november 26. 17:59

Optimisták, és minden eddiginél jobban sikerült nyári és őszi szezont tudhatnak maga mögött a Magyar Sétaszövetség Egyesülés tagjai. A cégvezetők erős karácsonyi keresletre számítanak, a színházi, zenei élet felé nyitva, a város felfedezésébe játékos elemeket csempészve fejlesztik termékeiket.

Rekordmennyiségű látogatóról, újabb célcsoportok eléréséről számoltak be a legfontosabb városi sétaszervező cégeket tömörítő, Magyar Sétaszövetség Egyesülés tagjai a november 26-án megtartott online sajtóbeszélgetésen.

„A városi séták is érintettek a Covid-helyzetben, de korántsem olyan mértékben, mint a kulturális-turisztikai szektor egyéb szereplői. A Budastep, az ImagineBudapest, valamint a Hosszúlépés. Járunk?összefogásával, két éve létrejött egyesület tagjainál, mintegy 1800 programon összesen 34 ezer egyéni sétáló vett részt 2019-ben. Az idei forgalom mintegy 4/5 része volt a tavalyinak, ami várakozásainkon felüli” – kezdte a beszélgetést Káldi Emese, az ImagineBudapest vezetője. Célközönségük nagy része budapesti, de egyre többen látogatnak fel vidékről is programjaik kedvéért a fővárosba.

A városi séták is érintettek a Covid-helyzetben, de nem olyan mértékben, mint a kulturális-turisztikai szektor egyéb szereplői

Fotó: Budastep

Egyéb okok mellett a közönség kíváncsisága, valamint a magyar főváros ideális mérete – Budapest jól besétálható város, sok, egymáshoz közel fekvő látnivalóval – is közrejátszik abban, hogy a városi séta nagyon erős műfaj, az érdeklődők száma pedig évről évre dinamikusan növekszik.

A tavaszi korlátozások feloldása után a közönség részéről óriási volt az érdeklődés a programok iránt, ami nagyon erős nyarat és őszt eredményezett. A jelenlegi körülmények között ugyan nem tudják elindítani programjaikat (a Budastep 2-6 fős, az ismeretszerzést izgalmas nyomoznivalóval párosító városi játékai a jelenlegi intézkedések mellett is megrendezhetők), ennek ellenére erős év végére számítanak, hiszen vásárlóik nagy része általában karácsonykor találkozik a műfajjal, utalványaik ünnepi ajándékként nagyon kelendőek.

A kényszerű várakozás ideje alatt már meglévő közönségükkel hírleveleken keresztül, illetve a socialmedia-felületein tartják a kapcsolatot, miközben potenciálisan elérhető vásárlóik létszámát és dimenzióját is igyekeznek növelni. A szintén kiemelt prioritásként kezelt termékfejlesztésnek a megváltozott környezet új inspirációt ad: sétáik során egyre többször adnak teret a többi kulturális ágnak. Az ismeretterjesztő sétát a zenével és a színházzal ötvöző, hibrid programok nem csak kelendőnek bizonyultak, rámutatnak a műfaj rugalmasságárára is.

A három cég profilja különböző, ennek megfelelően a jövőt illetően sem egyformák az elképzeléseik. Az ImagineBudapest a hagyományos tematikus séták irányát viszi tovább, ezek tematikájában az építészeti-kulturális örökség és – amint ezt a körülmények lehetővé teszik –a gasztronómia dominál. A többszereplős, zenészeknek, művészeknek teret adó programjaik számát is növelni kívánják.

A Budasteps a pozitív kikapcsolódásra és ismeretszerzésre is lehetőséget adó, újabb és újabb játék kitalálására törekszik, szívesen tervez programot diákcsoportok számára is.

A Hosszúlépés. Járunk? csapata örök érvényűvé tette utalványai beváltását, valamint több színházi élethez kötődő, különleges helyszínen megvalósított programot tervez, meggyőződésük ugyanis, hogy a város jó háttérként szolgál a kulturális eseményekhez. (A három cég közül kettő alvállalkozóként alapesetben külföldi csoportok számára is szervez sétákat, a városi sétát azonban elsősorban a hazai műfajnak tartják és az itthoni közönség számára fejlesztik.)

Az egyesület tagjainál mintegy 1800 programon összesen 34 ezer egyéni sétáló vett részt 2019-ben

Fotó: Hosszúlépés. Járunk?

A beszélgetés során elhangzott: a Magyar Sétaszövetség Egyesülés tagjait elsősorban a minőség iránti elkötelezettség tartja össze, mindhárman magas szintű élményt nyújtanak a jegyvásárlástól egészen a távozásig. A programok tartalmának összeállítása tudományos jellegű kutatómunkán alapul, az előadás személyességére nagy hangsúlyt fektetnek, a minőségellenőrzésre, a panaszkezelésre, a visszajelzések összegyűjtésére és kiértékelésére valamennyien kiemelt gondot fordítanak.

A jelenleg elsősorban Budapestet jellemző műfajt vidéken is szeretnék erősebbé tenni. Az ImagineBudapest a vidéki városok közt Debrecenben, Pécsett és Veszprémben tart előre meghirdetett sétákat, a Hosszúlépés. Járunk? tervei közt debreceni indulás szerepel, amint a piac éretté válik erre.