Kína saját Yellowstone parkot épít

Forrás: turizmus.com

 2019. november 17. 14:11

Kína azt tervezi, hogy 2020-ig létrehozza saját, újfajta nemzeti parkjainak rendszerét, és arra törekszik, hogy ezeket egy tibeti fennsíkon építse fel, elsőként megteremtve a helyi Yellowstone parkot.

Ebből a célból kínai tisztviselők meglátogatták az Egyesült Államok nemzeti parkjait, köztük a Yellowstone-t és a Yosemite-ot.  Augusztusban az amerikai és a kínai kormány illetékes politikai döntéshozói és tudósai pedig ellátogattak Xiningbe, hogy megtárgyalják az egységes parkrendszer létrehozásának terveit – jelentette az The Associated Press híre nyomán a Travel and Leisure.

Sürgős feladat, hogy a lehető leghamarabb megismerjük a leendő parkok helyét, megismerve az ottani ökoszisztémákat és más természeti jellemzőket – jelentette ki Zhu Chunquan, a svájci székhelyű Nemzetközi Természetvédelmi Unió egyik tudományos csoportjának kínai képviselője a hírügynökségnek.

A helyi ökoszisztéma megóvása és a parkok létrehozása ugyanakkor együtt jár egy élénk beruházási fellendüléssel, várható, hogy a környéken egyre több felhőkarcoló, autópálya és nagysebességű vasút épül majd. Ez a terület egyébként ma a világ egyik legtávolabbi, ismeretlen, és még kietlen helyének minősül.

Az eredeti Yellowstone Nemzeti Park az USA-ban. Kínának sikerülhet lemásolni?

Fotó: Pixabay

Bár a természeti parkok mindig turisztikai célpontok is, a tudósok bíznak abban, hogy az egységes parkrendszer létrehozása Kína biológiai sokféleségének és természeti örökségének megóvására szolgáló, komoly erőfeszítés kezdete lehet.

Az egyik első tervezett park Qinghai-ban épül, Kína nyugati részén, Tibet mellett. A térségben mintegy 128 ezer ember él, akik a park határain vagy azok közelében laknak, köztük sok tibeti, főleg pásztorok. Az ott élő állatok – például az 1500 hóleopárd – védelme kiemelt prioritás lesz – ígérték meg a beruházók.

Mivel Kínában él a legtöbb ember a világon, az itteni, már meglévő nemzeti parkok sajátossága az, hogy az emberek azokhoz egész közel élnek – írja a lap.

Kínában nem példa nélküli, hogy más országok turisztikai látványosságainak hasonmását felépítik, hogy ezzel egyrészt otthon tartsák a turisták milliót, másrészt azoknak is lehetővé tegyék ezek megtapasztalását, akik nem tudnak elutazni más, távoli országokba.