Kínában is siker Sárvár

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 29. 10:54

Egyszerre harmincezren hallgatták azt az előadást, amelyet a magyar fürdőkről tartottak Kínában, a Turizmus világnapja alkalmából. A nagy érdeklődés elsősorban annak köszönhető, hogy az ázsiai országban a fürdőkultúra legalább olyan komoly hagyományokkal rendelkezik, mint Magyarországon.

Hatodik alkalommal rendezték meg Xianning városban azt a fesztivált, amelynek egyik célja, hogy a kínai lakossággal megismertessék azokat az országokat, amelyek számukra releváns, kulturális, turisztikai látványosságokat képesek nyújtani egy-egy hosszabb utazás alkalmával.  Az ázsiaiak számára ilyen lehet például Magyarország, ahol a fürdőkultúrát legalább annyira becsben tarják, mint a vendéglátók országában – mondta Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója.

A Turizmus világnapján több mint harmincezer ember volt kíváncsi arra, mit kínál Magyarország az ázsiai utazóknak. A hazai fürdőkről készült bemutatót, hatalmas kivetítőkön, egy stadionnyi kiállítótérben tartották, vagyis óriási figyelem irányul Magyarország felé. A jövőben a turisztikai szakembereknek arra kell koncentrálniuk, hogy ezt az érdeklődést kiaknázva, valóban ide utazzanak az ázsiai ország lakói.

Vancsura Miklós, aki a Magyar Fürdőszövetség egykori elnökeként kapta a kínai meghívást, előadásában elsősorban arra koncentrált, hogy bemutassa hazánk temálvízkincsét; elhelyezkedését; a fürdőkultúra tradícióit, kiemelve a hazai szakemberek képzettségét; a kedvező ár/érték arányokat; az  egyedi adottságokat. Sárvár példáján keresztül bemutatta azt is, milyen fejlesztések zajlottak vidéki fürdőkben az utóbbi évtizedben, és hangsúlyozta, hogy ezen beruházások fényében nem csak Budapest számíthat nagyobb figyelemre, hanem azok a vidéki fejlesztések, amelyek többnyire az Európai Unió támogatásával valósultak meg.

Mi magyarok is sokat tanulhatunk az ázsiaiak életszemléletéből, ha az egészség megőrzéséről van szó, hiszen ők a legfontosabbnak a betegségek megelőzését tartják. Ezt bizonyítja az a meglehetősen brutális hagyomány is, amelyet évszázadokon át követtek: ha a császár megbetegedett, lecsapták az orvosa fejét. A doktor csak addig lehetett szolgálatban, amíg segíteni tudta azt, hogy ország első embere megőrizze egészségét.  A fürdőkultúrájukat is ennek a preventív szemléletnek rendelik alá, az egyes megelőző módszerek szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb teret hódítanak – mondta Vancsura.