Kínából Oroszországba: itt a világ első határon átnyúló kötélpályája

Forrás: turizmus.com

 2019. december 02. 11:02

Hamarosan fogalomba áll a világ első, határokon átnyúló, kötélpályás kabinos felvonója: az oroszországi Blagovescsenszk és a kínai Heihe városokat köti össze, átívelve kultúrákon, országhatárokon – és az Amúr folyón.

A két városban felépítendő termináloknak és magának a kötélpályának a megtervezésére kiírt pályázatot az UNStudio nyerte meg.

"Amint a kötélpálya átível az Amúr felett és összeköti a két várost, történelmi pillanatnak leszünk tanúi, hiszen ez az első alkalom, hogy egy ilyen műszaki csúcslétesítmény összekapcsol két országot és két kultúrát" – nyilatkozta Ben van Berkel, az UNStudio alapítója. Egy kabinban 60 ember fér majd el, poggyászaikkal együtt.

A kötélpályás felvonó gyors, élvezetes, látványos és környezetkímélő tömegközlekedési lehetőség

Fotó: unstudio.com

A két határmenti város között évszázadok óta vannak történelmi, politikai, turisztikai és gazdasági kapcsolatok.

De a kötélpályán suhanó kabinok igazi kuriózumok lesznek majd, ráadásul kevesebb mint 10 perc alatt ívelnek át a folyón.

A felvonóállomás terminálját úgy tervezték meg, hogy onnan nagyszerű kilátás nyíljon mind az orosz városra, mind pedig a határfolyóra. A létesítményt mindkét fél a két nemzet közös virágzó jövőjének és jó kapcsolatai szimbólumának tekinti – olvasható az unstudio honlapján.

Az épület folyómenti oldalán kilátóteraszt építenek, az épület felső szintjén étterem és konferenciaközpont helyezkedik el, illetve a nemzetközi repülőterekhez hasonlóan a terminálon biztonsági ellenőrző pontokat is kialakítanak.

Az épületben étterem, kilátóhely és konferenciaközpont is helyet kap

Fotó: unstudio.com

Az ilyen nagyszabású kötélpályákat és felvonókat egyre inkább a tömegközlekedés egyik fenntartható alternatívájaként javasolják szerte a világon.

Az orosz-kínai kötélpálya mellett az UNStudio felvonórendszereket tervez Göteborgban és Amszterdamban.

A tervezők úgy vélik, hogy az efféle kötélpályás felvonók hasznos, gyors, egyben élvezetes, látványos és környezetkímélő tömegközlekedési lehetőségek lehetnek.