Kínai holdújév: idén is elmarad az utazási roham

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 14:36

A járvány előtti évek során hárommilliárd kínai kelt útnak ebben az időszakban, az idén csak feleennyi utazásra számítanak.

A kínai holdújév hagyományosan egy olyan, 10-15 napig tartó ünnepi időszak, amikor az emberek Kína minden részében útra kelnek, hogy meglátogassák távol élő rokonaikat. Az idén február elsején kezdődött ünnep tekinthető a világ legnagyobb, évente ismétlődő utazási eseményének.

A koronavírus-járvány kitörése előtt 3 milliárd utazást regisztráltak Kínában ebben az időszakban. Az idén azonban ennek a felét sem fogja elérni az utazások száma az előrejelzések szerint, és ez már a harmadik év, hogy elmarad az ünnepi turistaroham.

A kínai közlekedési minisztérium becslése szerint az idén 1,18 milliárd utazást tesznek belföldön az ünnepek alatt az ország lakói – írja a BBC.

A kínai holdújévvel elkezdődött a Tigris Éve

Fotó: 123rf.com

A visszafogott utazási hajlandóságnak több oka is, van, egyrészt a járvány terjedésétől tartva számos településen szigorú lezárásokat vezettek be, ezen felül pedig otthonmaradásra kérte az embereket a kínai kormány is. A hatóságok igyekeznek megfogni a járvány terjedését, mivel néhány nap múlva kezdődik a 2022. évi Téli Olimpia Pekingben.

Utazni korántsem egyszerű jelenleg Kínában: az szállhat fel a távolsági közlekedési eszközökre és azt engedik tovább a közúti ellenőrző pontokon, aki a telefonján zöld egészségügyi kódot tud bemutatni, ami azt jelzi, hogy nem járt az azt megelőző időszakban fertőzött területen.