Kínai Kulturális Fesztivál a Holdújév és a Tavaszünnep jegyében

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 08. 16:42

Immár negyedszer rendezi meg a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület a Holdújév és a Tavaszünnep alkalmából kulturális és gasztronómiai fesztiválját, amely idén több településen is sokszínű programokkal jelentkezik.

A budapesti Chinatownban, Kőbányán a Jegenye utcában tartottak szerdán tájékoztatót a rendezvényekről. Amint azt a kerület alpolgármestere, Weeber Tibor hangsúlyozta, az itt élő, szorgalmasan dolgozó kínaiak nagyszerűen beilleszkednek a magyar társadalomba, egyre erősödnek a két nép kulturális kapcsolatai, és mind gyakoribbak a sokak érdeklődésére számot tartó programok.

Bizonyára ilyenek lesznek a február 1-jén és 2-án a Jegenye utcában, a Monori Centernél tartandó események is, köztük a gasztronómiai kitelepülések.

Egyre gyakoribbak Budapesten a kínai kulturális programok

Fotó:  turizmus.com

Kulturális csemegének ígérkezik a Pesti Magyar Színház újítása: a gyermekkel érkező családoknak leginkább ajánlott PIN: OKKIÓ előadást kínai nyelvű fordítás kíséri – amint arról Pál Tibor produkciós igazgató beszámolt. Január 18-án és február 23-án élvezhetik az itt élő kínai nyelvűek a produkciót.

A fesztivál első rendezvényére ezen a hétvégén, január 11-én kerül sor a magyar ökoturizmus egyik szülővárosában, Kozárdon. A 170 lelkes, Nógrád megyei falu szívesen helyt ad a kínaiak által tartott bemutatóknak – hangsúlyozta a polgármester, Hajas Pálné.

A tradicionális kínai gasztronómia is vonzó a magyarok számára

Fotó: turizmus.com

Az itt élők és az ide látogatók ízelítőt kaphatnak a hagyományos kínai művészetekből, kipróbálkozhatják a kalligráfiát, a tradicionális papírkivágást és megkóstolhatják a tradicionális kínai fogásokat, ilyen a több ezer éves múltra visszatekintő húsos táska. Bemutatkozik a palóc népviselet is, és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjai is bemutatják alkotásaikat.A faluházban és a könyvtárban lesz tajcsi és kung-fu, ruha- és hangszerbemutató, magyar viseletkészítő workshop, közös éneklés, néptánc, kínai teaszertartás, húsostáska-kóstoló, hangszeres és másféle interaktív programok. Perkáta nagyközség az a magyarországi település, amely szintén több programnak ad otthont, és amelynek talán a legrégebbi kapcsolatai vannak Kínával. Még a hatvanas években kezdődött ez az együttműködés, amelyet mára testvérvárosi kapcsolat, valamint gyakori,  kölcsönös, hivatalos látogatások jellemeznek – hangsúlyozta a település polgármestere, Somogyi Balázs. Hozzátette: Perkáta büszke arra, hogy pályázat révén kialakíthatják a megszépülő perkátai Győry-kastélyban a Kínai-Magyar Turisztikai Központot.

Demonstrálták, hogy kell autentikusan tálalni a ropogósra sütött pekingi kacsát

Fotó: turizmus.com

A sajtótájékoztató végén hagyományos népviseletbe öltözött hölgyek mutattak be jellegzetes kínai népi táncot, majd gasztronómiai bemutató következett, demonstrálva, hogyan is kell tálalni autentikusan az előírásszerűen ropogós bőrűre sütött pekingi kacsát.

Kapcsolódó cikkek