Kínai tavaszünnep a Millenárison

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. január 14. 12:06

Idén lesz a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulója. Ennek alkalmából rendezik meg a Tavaszünnep Kulturális Fesztivált a Millenáris Parkban.

A Magyar-Kínai Kulturális Egyesület által szervezett, a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége és a ChinaCham Hungary Magyar Kínai Gazdasági Kamara támogatásával megvalósuló fesztiválra – amelyre ingyenes lesz a belépés - január 25. és 27. között kerül sor. A programok között szerepel interaktív multimédiás pandakiállítás, festészeti és kalligráfiai bemutató, teaszertartás, kínai orvosok klinikája, turisztikai ajánló, kung-fu verseny, hagyományos kínai öltözékek parádéja, cukorfestés, kínai ínyencségek kóstolása és vásárlása. A kulturális előadások repertoárja is széles, lesz itt sárkány- és oroszlántánc, hagyományos kínai hangszeres koncert, pekingi opera és más táncelőadás.

Agyaghadsereg és Selyemút

Az utóbbi évek során jelentősen erősödött a Kína és hazánk közötti turisztikai és kulturális kapcsolatrendszer. Tavaly például Weinanból érkeztek a budapesti Aquaworld Resortba kínai üzletemberek és turisztikai szakértők, hogy bemutassák, mit tud nyújtani ez a régió a magyar turistáknak és a befektetőknek. A város 15 kilométerre fekszik a világ nyolcadik csodájaként emlegetett agyaghadseregtől. A Huashan-hegység égbe nyúló sziklái annak idején tanúi voltak a világot átszelő selyemúton vándorló kereskedőnek. Ennek is köszönhető, hogy az itteni gasztronómia oly sokszínű, és egyedi ízekkel gazdagítja az ázsiai konyhaművészetet. A tartomány ma az egyik legélénkebben fejlődő része Kínának, amely évente kétszámjegyű turistaszám-növekedést produkált az utóbbi években.

Pető Ernő, a ChinaCham Hungary elnöke akkor rámutatott, hogy Magyarország Kína közép-európai előretolt bázisának számít a turizmusban. Nem véletlenül itt állították fel Kína közép-európai regionális turisztikai képviseletét. Kína ma a világ legnagyobb turisztikai kiutaztatója, és kiemelkedően sokat költenek a kínai turisták külföldön.

Xiningről, ahol többen laknak, mint Budapesten, viszonylag keveset tudunk. Pedig bővelkedik természeti szépségekben, tavakban, folyókban, kulturális örökségekben, kolostorokban, érdekes állat- és növényvilágban. Viszonylag hűvös időjárása miatt Xininget Kína nyári fővárosának is hívják. Tavaly egy innen érkező delegáció kereste fel a magyar fővárost. Magyar részről az akkori eseményen Kassai Róbert miniszterelnöki megbízott emlékeztette rá a kínai szakembereket, hogy bár hazánk kis ország, de az Európai Unió kapuja lehet az Ázsiából érkező termelők és vállalkozók számára.

Sanghaj közelebb kerül

Az utóbbi évek egyik leglátványosabb, a nagyközönségnek szóló kínai eseménye volt a Sanghajról szóló fotókiállítás az Aquariumban. A 24 milliós kínai metropolis különleges kötelékkel fűződik Magyarországhoz: az évtizedekig Sanghajban alkotó Hugyecz Lászlót a Távol-Kelet egyik legnagyobb építészének tartják. Hugyecz alkotta meg a modern Sanghaj sziluettjét, az akkori idők legkorszerűbb felhőkarcolóival és kórházával. Alkotásai mára ikonikus épületekké váltak.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern 2019. nyarától heti négy alkalommal közvetlen repülőjáratot indít Sanghaj és Budapest között.

Kínából Magyarországra jelenleg csak Pekingből lehet közvetlenül repülni. A Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom így is jelentős mértékben, a tavalyi első nyolc hónapban 14 százalékkal nőtt, és az akkori előrejelzések szerint 250 ezernél is több turista jött tavaly Kínából Magyarországra.

Csehország esetében ez a szám meghaladja a félmilliót, a különbség oka pedig az, hogy míg Prágába három, addig Budapestre csak egy kínai városból lehet közvetlenül repülni.

A kínai piac fontosságát jelzi, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség országspecialistát nevezett ki a területre Yao Yao személyében.