Kínaizáló hercegnéi lakosztály vált látogathatóvá Eszterházán

Forrás: turizmus.com

 2020. január 24. 10:49

A nagyközönség számára ismét látható a fertődi Esterházy-kastély egyik, a kínaizáló falfestményei miatt egyedülállónak számító hercegnéi lakosztálya. A kék-fehér szekkókat különösen értékessé teszi, hogy a kastély fénykorát megelőző időszak művészeti emlékei.

Az Esterházy-kastély falfestményei a 18. században divatos és fényűzőnek számító, távol-keleti stílus európai virágzásának a csúcspontján készültek.

Az eredeti művek annak idején nagyon felértékelődtek a kereslet miatt, s nem mellesleg sokat kellett várni a műtárgyakra a nagy távolság miatt. Az európai mesterek így megpróbálták leutánozni a kínai művészek munkáját, ezért ezek szimbólum- és motívumvilága sajátságosan keveredett.

 

Tárlatvezetéssel látogatható

Eszterháza látványossága mostantól a tárlatvezetés részeként látogatható a nagyközönség számára is. A távol-keleti motívumvilág az Esterházyak által is követett kordivatként a leggazdagabb formákban jelenik meg a kastély barokk és rokokó művészeti környezetében a falakon és iparművészeti tárgyakon egyaránt.

Ugron Zsolna, az MTÜ programigazgatója

Fotó: Eszterháza Központ

A kiállított chinoiserie kerámiák még szemléletesebbé teszik a barokk miliőben megjelenő kínai motívumvilág gazdagságát az új kiállítótérben. Ez fontos, mert Eszterháza kínaizáló falfestményei szervesen kapcsolódtak a terek egykori funkciójához, azokat az egykori berendezésekhez, bútorokhoz igazították – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ ügyvezetője.

Távol-keleti motívumvilág barokk környezetben

Fotó: Eszterháza Központ

A lakosztály Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatójának ajánlásával nyílt meg, aki kiemelte: egy olyan térben állunk, ahova évszázadokon keresztül belépni is csak nagyon keveseknek volt a kiváltsága.

Eszterházán ezek a falfestések azért is különlegesek, mert ilyen nagy falfelületen, ilyen nagy kiterjedésben egyedülállóak Európában.

A fehér-kék falfestést részletezve kiemelte: egy képeskönyvet láthatunk, hiszen az egész chinoiserie egy elképzelt fiktív, filozofikus világ. A különböző távol-keleti országoknak a motívumkincseit keveri, de feltűnően nagyon sok európai motívum is van, megjelennek a mitikus lények is, amik a kitalált fantáziavilág szüleményei.

A kiállított chinoiserie kerámiák még szemléletesebbé teszik a barokk miliőben megjelenő kínai motívumvilág gazdagságát

Fotó: Eszterháza Központ

A barokk-rokokó miliőben megjelenő kínaizáló művészet eszterházai gazdagságáról a közelmúltban két, reprezentatív, igényes könyvet is kiadott az Eszterháza Központ.