Kincset rejtő erdő néven nyílt tanösvény a Nyugat-Mecsekben

Forrás: MTI

 2020. június 15. 09:29

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató, új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. szombaton a baranyai Hetvehelyen.

Az eseményen Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett, Magyarországon az erdei iskola mozgalmat az erdőgazdaságok honosították meg, rendezvényeiken már évente több mint 100 ezer iskolás gyereket fogadnak, az Erdei vándortábor programban pedig 4-6 ezren tölthetnek el egy-egy hetet az ország erdőiben. Hozzátette: "a felnőtteknek szóló ismeretterjesztést a tanösvények mellett különböző tematikus túrák is segítik, ilyet a szarvasbőgés túráktól a tematikus kerékpáros útvonalakig a Mecsekerdő is bőségesen kínál".

A 2,4 kilométer hosszú tanösvény erdőpedagógiai foglalkozások és családi túrák remek helyszíne is lehet

Fotó: MTI

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója arról szólt, hogy a társaság elindítja a koronavírus-járvány miatt halasztott tematikus túráit. A sorozattól azt remélik, hogy a tapasztalás útján másfajta tudást tudnak átadni, mint ami könyvekből, a tévéből vagy az internetről megszerezhető.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője a fejlesztési tervekről szólva kiemelte, hogy Hetvehelyen útfelújítással "igyekeznek szolgálni" a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolához, az Erdők Házához és az új tanösvényhez látogatók érdekeit. Hozzáfűzte, kedvező pályázati döntés esetén a Zselic legmagasabb pontján, Hollófészken fa kilátó épül, továbbá megújul és kibővül a Pipamúzeum Ibafán.
Az 1,4 millió forintból kialakított, 2,4 kilométeres, Kincset rejtő erdő elnevezésű tanösvény a Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet. Három információs és öt interaktív táblája játékosan mutatja be a fafajtákat, azok felhasználását, a vadak és az apró pataklakó állatok jellemzőit, megismertet gombákkal, gyógynövényekkel, forrásokkal, valamint régi erdei mesterségekkel is, például a gyantászással (gyantagyűjtéssel) és a toplászattal, amelynek során taplógombából készítenek használati tárgyakat.

Fontos szempont volt, hogy a látogatók ne csak olvasható, hanem pörgethető-forgatható-satírozható táblákon, élményszerűen bővíthessék ismereteiket – írta a Mecsekerdő az eseményhez kapcsolódó tájékoztató anyagában.
Hozzátették: a tanösvény az óvodai, iskolai csoportok erdőpedagógiai foglalkozásaihoz és a kisgyerekes családok hétvégi felfedező, megismerő kirándulásaihoz egyaránt remek lehetőséget kínál.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.