Kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek Franciaországban

Forrás: MTI

 2022. február 16. 09:01

Franciaországban szerdán folytatódik a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt elrendelt korlátozások feloldása.

Az előzetesen meghirdetett menetrendnek megfelelően szerdától több mint két hónap után újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók, ismét lehet álló közönséggel koncertet rendezni, illetve táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s ismét engedélyezett az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, a stadionokban, a színházakban, a mozikban.

Jean-Baptiste Lemoyne turisztikáért felelős miniszter üdvözölte az éjszakai szórakozóhelyek professzionalizmusát, amelyek úttörők voltak a védettségi igazolás ellenőrzésének bevezetésében.

A koncertek álló közönséggel történő megtartása azonban egyelőre még bizonytalan, miután sok a kiszámíthatatlan tényező – mondta az AFP hírügynökségnek Daniel Colling, a párizsi, nantes-i és toulouse-i Zénith csarnokok működtetője. "A tavaly elhalasztott sok esemény miatt 2022-ben 20 százalékkal több koncert lesz. De feltételezhetően kevesebb bevétellel, mert koncertekre még kevesebben járnak. 20-25 százalékos a visszaesés, és egyre gyakrabban előfordul, hogy az, aki megvette a jegyét, mégsem jön el, mert fél a vírustól" – tette hozzá.

Szerdától ismét lehet állva fogyasztani a francia vendéglátóhelyeken

Fotó: richie0703/123RF.COM

Az oltottsági igazolás bemutatása azonban továbbra is kötelező az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények. A kormány reméli, hogy március végén, április elején ez a kötelezettség is feloldható lesz.

Kedd óta az oltottsági igazolásra egyébként új szabályok érvényesek: az emlékeztető, harmadik adagot legkésőbb négy hónappal fel kell venni a második adag után, kivéve, ha a dokumentum tulajdonosa időközben elkapta a fertőzést. A második és harmadik adag közötti maximális időtartam eddig hét hónap volt.Hivatalos adatok szerint mintegy 4 millióra tehető azok száma, akik a hét folyamán elveszthetik az oltási igazolásuk érvényességét, miután több mint négy hónapja vették fel a vakcina második adagját, és még nem jelentkeztek a harmadik adagért. Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a vakcina első adagját, s 70 százaléka mindhárom adagot felvette.

Az elmúlt tíz napban a naponta feltárt új fertőzési esetek száma a felére csökkent.