Kinyithattak a múzeumok és a teraszok Franciaországban

Forrás: turizmus.com

 2021. május 19. 12:53

Május 3-tól Franciaország is megkezdte a korlátozások fokozatos enyhítését, a folyamat négy lépésben, június 30-ig zajlik le.

Május 19-én már a nyitás második szakaszába lépett az ország. A kijárási tilalom kezdete 21 órára tolódott és reggel 6 óráig tart. Megnyithattak az éttermek és bárok teraszai (a kapacitás 50%-áig, maximum 6 fő/asztal). Kinyithattak a múzeumok, színházak és mozik (max. 800 fő beltéren és max. 1000 fő kültéren). Immár látogathatóak a sportesemények és sportlétesítmények (max. 800 fő beltéren és max. 1000 fő kültéren).

Köztéren a gyülekezés legfeljebb 10 főig megengedett (kivéve a városnéző csoportokat), és szabaddá vált a régiók/megyék közötti átjárás.

Június 9-től még későbbre, 23 órára tolódik a kijárási tilalom, ekkortól már 100%-os kapacitással üzemelhetnek az éttermek és bárok teraszai, és megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei is (a kapacitás 50%-áig, max. 6 fő/asztal). Újra lehet majd legfeljebb 5000 fős rendezvényeket, vásárokat szervezni, és a sportlétesítmények is fogadhatnak látogatókat 5000 főig.

Ettől az időponttól az EU-n kívüli turisták is beutazhatnak az országba különösebb indok nélkül is, de csak védettségi igazolással.

Marseille májusban felavatott víz alatti múzeuma

Fotó: MSM © Wallis

Végül várhatóan június 30-tól eltörlik a kijárási tilalmat, a látogatói létszámkorlátokat a nagyközönséget fogadó helyszíneken (azonban 1000 fő felett mindenhol védettségi igazoláshoz lesz kötve a megjelenés), újra lehet majd szabadtéri fesztiválokat rendezni, amelyeken csak a 4 négyzetméter/fesztiválozó kikötést lesz szükséges fenntartani (1000 fő felett itt is védettségi igazoláshoz lesz kötve a megjelenés).

 

A Franciaországba érkezőkre vonatkozó jelenlegi szabályok

Az EU állampolgárai számára jelenleg nyitva vannak az országhatárok, de minden földi, légi vagy tengeri úton érkező külföldi és hazatérő francia számára kötelező egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása (kivételt képeznek ez alól a határ menti ingázók és fuvarozók). Ez várhatóan a közös EU-s kártya bevezetéséig azokra is vonatkozik, akik már két oltással rendelkeznek.

Folyamatosan frissített információk az Atout France magyar nyelvű honlapján találhatók.