Kirakatváros – fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Forrás: turizmus.com

 2024. május 22. 12:10

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte. Lépjünk be tehát a kreativitás és a kifejezés világába a művész önálló kiállításán. Merüljünk el a modern expresszionizmus lényegét megragadó kollekcióban egy egyedi művészi lencsén keresztül.

Ezen a különleges eseményen Jan Kiss személyes művészeti világát mutatja be, melyben az absztrakt festményekben rejlő mélységek és jelentések magukkal ragadják a nézőket. Minden festmény egy történetet mesél el, és egyedülálló módon örökíti meg a művész belső érzéseit és gondolatait. A tárlat kurátorai Horváth Máté és Bacsek Júlia társkurátor, társszervezője a Hungary NEXT.

Fotó: Végső István, Hungary NEXT

A helyszín már önmagában különleges. A kiállítást járva felfedezhetjük Budapest lenyűgöző neoreneszánsz csodáját az Oktogon közelében, ahol Batthyány Géza valósággá váltotta álmait. Ez a palota több mint egy épület: ez a szenvedély és a kreativitás találkozásának bizonyítéka. Hauszmann Alajos tervei alapján készült, aki Firenze ikonikus Strozzi-palotájának másolatát alkotta meg. A palota minden apró részletét átjárja az olasz reneszánsz bája és pompája. A palota a város kulturális és az építészeti nagyságának jelképe. Ez a történelmi épület biztosít helyszínt a „Kirakatváros” kiállításhoz, ahol a művészet és a történelem összeolvadása, egyedülálló felfedezésre hívja a látogatókat, Budapest dinamikus múltjának és jelenének fúziójában.

A művészi pályára lépve Jan Kiss előtt egy teljesen új világ tárult fel, ahol gondolatai vászonra vitelével e világ szerves részévé vált. Fiatal festőként célja, hogy olyan művészetet hozzon létre, amely rezonál a nézőkre, inspirálja őket, és táplálja a folyamatos alkotófolyamatot. Megtalálta magában a hitelesség mély érzését, amely érzés a festményeimből árad. Arisztotelész szótárában az „ethos” szó a hitelességet jelenti, ami találóan összefoglalja művészi identitását. Ezért választotta az ethost első jelentős kollekciója meghatározó témájául, ami leghitelesebben testesíti meg önmaga tükörképét.


BATTHYÁNY PALOTA

Budapest, Teréz körút 13.
2024. május 25. – 2024. június 7.
www.jankissartgallery.com/hu/exhibition

(X)