Királyi kastélyban, skanzenben, szigeten – Megnyíltak a karácsonyi vásárok Stockholmban

Forrás: turizmus.com

 2015. november 24. 18:27

A stockholmi karácsonyi vásárok azért is olyan népszerűek, mert a sok gyertyafény és karácsonyi dísz világosabbá teszi a télen mindig oly korai, és még hónapokig tartó sötétséget.

Az ünnepi családi sétához és nézelődéshez hozzátartozik a legnagyobb áruházak látványos kirakatainak közös megtekintése is, ilyen az NK, amely idén ünnepli százéves fennállását, ezért a kirakata most különösen látványos.

A leghíresebb stockholmi vásárok közé tartozik a Gamla Stanban – az óvárosban – illetve a skanzenben lévő, de hasonló eseményeket rendeznek iskolákban, kastélyokban, múzeumokban, galériákban és nagyobb munkahelyeken is.

A karácsonyi díszek mellett svéd és lappföldi népművészeti tárgyakat, bio lekvárokat, süteményeket, sajtokat, sonkákat, kolbászokat, füstölt rénszarvas húst, füstölt lazacot, karácsonyi koszorúkat és virágkompozíciókat, bizsukat, ékszereket, kötött pulóvereket, sálakat, kesztyűket, szörpöket, cukros, pörkölt mandulát, mézből készült gyertyákat, édességféléket kínálnak a standokon leginkább.

A képzőművészeti és iparművészeti egyetemeken tanulók saját készítésű alkotásokat árulják.

 

Izgalmasak a drottningholmi királyi kastélyban rendezett programok is, ahol gyertyaöntést és üvegfúvást lehet tanulni. Ugyancsak kedveltek a régimódi vásárok, ahol bemutatják, milyenek is voltak az 1800-as években a hasonló rendezvények, és hogyan ünnepelték a karácsonyt vidéken.

Nagyon népszerű ilyenkor hajóval kiutazni a stockholmi szigetvilágba, ahol sok kis szigeten tartanak az ott élők vásárt. Az itteni fogadókban meg is lehet aludni és másnap a karácsonyi svédasztalnál (smörgåsbord) reggelizni, ebédelni. Ezeknek a vásároknak sok esetben a tenger, a víz adja a fő témáját, és azok a képzőművészek kínálják alkotásaikat, akik ezeken a szigeteken laknak..