Kire vár Morzsa kutya a váci vasútállomás előtt?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. július 24. 07:31

Aki még emlékszik a Nagy Ho-ho-horgászra vagy Festéktüsszentő Hapci Benőre, és arra is kíváncsi, hogy képzeli el Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verséből Morzsa kutyát és a tyúkanyót egy gerillaszobrász, az feltétlenül látogasson el Vácra!

Július 22-én ünnepélyes keretek között adták át Vácott Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus és karikaturista gyűjteményét. A közel 200 darabból álló kollekció a Főtér északi csücskében, a Köztársaság utca 19. szám alatti Pannónia Házban lelt új otthonra. A Pannónia Ház egykor vendégfogadóként, uradalmi kocsmaként működött, jelenleg önkormányzati fenntartású muzeális kiállítóhely.

A gyűjtemény egyik termében a Pom Pom-mesék világa elevenedik meg

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A művész előtt egész napos rendezvénnyel tisztelgett a város, amelynek jellegzetes épületei rendszeresen visszaköszönnek Sajdik Ferenc alkotásain.

Az ünnepségen Kolodkó Mihály szobrászművész váci miniszobrainak bemutatására is sor került. Az ukrán származású gerillaművész családjával Vácon lakik, és három alkotásával találkozhatnak a város utcáin az arra járók. A vasútállomás előtti téren Morzsa kutya és tyúkanyó várakozó párosa Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verséből lép elénk, nem ok nélkül, hiszen a költő 1848 elején a városban írta a verset.

Morzsa kutya és a tyúkanyó a váci vasútállomás előtt várja az érkezőket

Fotó: Tourinform Vác

A váci diadalív árnyékában a szörnyülködő Mária Terézia miniatűr szobrát formálta meg Kolodko: az uralkodó állítólag nem volt hajlandó áthaladni kocsijával a tiszteletére rohamtempóban, alig két hét alatt felépített diadalív alatt.

A harmadik miniatűr szobor pedig a háromszög alakú váci főtér végében, a Sajdik-gyűjtemény előtt található és a karikaturista alkotásait megidézve egy parittyázó fiút ábrázol.

Kolodko-szobor a Sajdik-gyűjtemény előtt

Fotó: Tourinform Vác

Vácot akár csak a fent említett három apró szobor és a Sajdik-gyűjtemény miatt is érdekes felkeresni, ugyanakkor a barokk város, amely egykor majdnem az ország fővárosa lett, ennél sokkal több izgalmat kínál. Ezekről hamarosan egy külön cikkben részletesen is beszámolunk egy váci tanulmányút apropóján.

Kapcsolódó cikkek