Kis néprajzi csodák Csongrádon

Szerző: Probáld Ákos

Forrás: turizmus.com

 2019. január 25. 10:54

Kuriózumszámba menő kiállításra akad a gyanútlan turista, ha Csongrádon a Népek Háza Múzeumba téved.

Ha a környék látnivalóit – a Nagyboldogasszony templomot, a polgármesteri hivatal épületének freskóit, a halászházakat, a Szent Rókus-templomot – már mind kipipálta, és csobbant is egyet a gyógyfürdőben, vagy éppen gyönyörködhetett a Körös ritka ajándékában, a nyári tiszavirágzásban, akkor ezt az új élményt is beiktathatja programjába.

A múzeum anyaga Bánszegi Katalin gyűjtő anyagából áll össze, aki sok évtizedes világjárása során egyetlen országból sem tért haza úgy, hogy ne hódolt volna hobbijának, a babagyűjtésnek, ráadásul mindenhonnan a helyi népviseletbe öltöztettet babával tér haza.

Felvonul az egész Kárpát-medence népviselete

 

A Magyarországról – és a világ sok-sok országából – származó több mint 300 baba tulajdonképpen célzottan került Csongrádra és ott a kiállítást rendező Kunstár Judit gondos és értő kezeibe, melynek köszönhetően a Népek Háza (Fő utca 11–17.) méltó versenytársa lett a többi hazai – Abádszalók, Keszthely, Székesfehérvár, Szentendre, Tihany – babamúzeumnak, de bátran mondhatjuk, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét. Bedő Tamás Csongrád polgármestere 2016-ban találkozott először a babákkal és rögtön beléjük szeretett, olyannyira, hogy a város könyvtárában bemutatóhelyet is létesíttetett nekik.

A babák mellett egyéb jellegzetességeket is olvashatunk egy-egy országról

 

A gyönyörűen felöltöztetett babák már önmagukban is autentikusan közvetítik az adott ország, tájegység, népcsoport kultúrájának egy szeletét, a kiállítás kiegészítő információi pedig csak tovább növelik az élményt, hiszen „bejárhatjuk” általa az egész világot Matyóföldtől indulva, Palócföldön, Erdélyen, Felvidéken, Kárpátalján, vagy Bácskán át egészen Burmáig, Etiópiáig, Indiáig, Mexikóig, Nepálig vagy éppen Peruig.

Orosz népviseletbe öltöztetett babák

Fotók: Probáld Ákos

 

Ottjártunk alkalmával Cseri Gábor alpolgármester, Németh Dóra a könyvtár igazgató-helyettese, Martini János Csongrádi Települési Értéktár Bizottság elnöke és Kunstár Judit a testület titkára lelkesen beszéltek a kiállítás tartalmi bővítésének, kreatív továbbfejlesztésének elképzeléseiről, amire egyelőre keresik a pénzügyi forrásokat, pályázati lehetőségeket.

A város honlapján (www.csongrád.hu) több képet is találhatunk a babamúzeum remek tárlóiról.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek